- Reklama -

Nejhorší adresy v NHL? Edmonton a Winnipeg, shodují se hokejoví agenti

- Reklama -

Uzavírání hráčských smluv je poměrně komplikovaný proces, kterému obvykle předcházejí zdlouhavá jednání. Někteří hokejisté si do smlouvy prosadí v určité podobě tzv. „no-trade clause“, tedy klauzuli o nevyměnitelnosti bez svého souhlasu. Zpravidla to funguje tak, že hráč má právo, pokud jej o to vedení klubu požádá s informací, že by jej rádo vyměnilo, sepsat seznam například deseti klubů, do kterých uvedený hráč nechce být vyměněn.
To je poměrně běžná praxe. Už jste se ale někdy zamysleli nad tím, které týmy se na takovém seznamu hokejistů NHL objevují nejčastěji? Craig Custance z ESPN se rozhodl to zjistit. Oslovil deset renomovaných hráčských agentů, kteří se vyjednáváním smluv živí, a požádal je o jejich názor.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dle výsledků tohoto průzkumu se nejmenší popularitě mezi hokejisty těší dvě kanadské destinace – Edmonton a Winnipeg. Celkově se dá říci, že se hráči nehrnou nikam na sever od hranic mezi USA a Kanadou, a to přesto, že Kanaďanů působí v NHL stále suverénně nejvíce.
„Nesnáším, že to musím říct, ale jsou to kanadské kluby,“ odpověděl na dotaz ohledně nejméně oblíbených destinací jeden z agentů. „Nejžádanější z kanadských klubů byl Vancouver. Ale Winnipeg, Edmonton, Toronto a jeho média…,“ cituje Custance jednoho agenta.
„Je celkem automatické, že Edmonton a Winnipeg jsou první dva kluby, které jsou na takovém seznamu napsané,“ říká další z agentů. Hned pět z deseti oslovených uvedlo Edmonton na prvním místě. Město z provincie Alberta neopomněl ani jeden z hlasujících, stejně tak se na všech „lístcích“ objevil i Winnipeg.
Třetí nejméně oblíbenou destinací mezi hráči je momentálně Buffalo, následují Ottawa a Toronto. Dokonce ani padající kanadský dolar, který tak dělá ze země javorového listu levnější místo pro život (pro hokejisty, kteří berou plat výhradně v americké měně), nemá na rozhodování hráčů příliš velký vliv. Kanada prostě hráče netáhne.
Důvodů může být víc. Jedním z těch významných je určitě počasí, přesněji řečeno ukrutná zima, která právě v Edmontonu a Winnipegu po několik měsíců v roce panuje. Člověk nemůže jen tak vyjít na pláž. Ano, v Kanadě jsou nádherná jezera, ale třeba ve Winnipegu vám budou život otravovat všudypřítomní komáři a hmyz.
„Pokud si myslíte, že je v Detroitu zima, pak ve Winnipegu je takhle čtyři měsíce v roce. Pokud máte rodinu, jste většinou zavřeni doma. Děti si nemohou hrát venku. Když jdete ven, za patnáct minut máte omrzliny,“ říká další citovaný agent.
Důležitou roli hraje také sportovní úroveň týmu. Nikdo totiž neprohrává rád. Kdo by se dobrovolně hrnul do klubu, který se potácí u dna tabulky a na lepší časy to v dohledné době nevypadá? No a potom je tu taky všudypřítomný tlak ze strany fanoušků a médií, který je v Kanadě enormní. Ne každý na to má žaludek a zvládá tyto okolnosti v pohodě.
Abychom to tedy shrnuli, slabý tým hrající v mrazivém podnebí, s náročným cestováním a pod obrovským tlakem, to není mix ingrediencí, který by profesionálním hokejistům ve většině případů chutnal.
„Winnipeg aspoň trochu vyhrává, ale Edmonton, to je noční můra,“ přisazuje si další oslovený. Jak již bylo napsáno, na třetím místě se v průzkumu umístilo Buffalo, se svým „kanadským“ klimatem a bídnými výsledky z posledních let.
Pokud se zaměříme na jižní stranu hranice, několik hlasů nasbíralo také New Jersey. Celkem pochopitelně „bodovaly“ rovněž Florida a Arizona. Nikdo přece nechce hrát před poloprázdnými tribunami, i přes nesporné výhody slunečného počasí.
Třeba takový Detroit, který jako město v posledních letech upadal a schytával značnou kritiku, si mezi hokejisty nevede tak zle. Důvod se přímo nabízí. Red Wings totiž pořád patří mezi organizace, které více vítězí, než prohrávají. „Výhry určitě pomáhají. Pokud bychom tento seznam tvořili před deseti lety, pravděpodobně by na něm byl vysoko třeba Pittsburgh,“ říká Custance. Buffalo, které bude s velkou pravděpodobností letos draftovat Connora McDavida nebo Jacka Eichela, by mohlo z tohoto seznamu brzy zmizet. Budoucnost Sabres totiž nevypadá tak černě.
Za své počasí a nepříjemný dohled médií to schytala také Ottawa. Jak potvrzují Brian Burke a Ron Wilson, Kanaďané milují svůj tým až k smrti. Nejhorší je to prý ale v Torontu. Mohlo by se zdát, že nemůže být nic lepšího, než hrát v centru hokejového vesmíru, pár kroků od Hokejové síně slávy, za klub s bohatou historií, který nikdy netrpí nedostatkem peněz. Opak je ale pravdou.
Téměr půl století zmaru se na atraktivitě Toronta zákonitě podepsalo. „Pokud by Toronto vyhrávalo, bylo by to s nimi jako s New York Yankees,“ pomohl si jeden z agentů příkladem z baseballu. „Takový potenciál ten trh má.“
Které týmy byste na seznam označený slovy „tam nechci“ napsali vy?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -