- Reklama -

Nejistota ohledně domácího stadionu Coyotes pokračuje

- Reklama -

Spor, týkající se možného ukončení nájemní smlouvy stadionu Gila River Arena, který je podle zástupců klubu zatím ještě stále domácím stánkem týmu Arizona Coyotes, bude mít podle všeho soudní dohru.
Rada města Glendale, které je majitelem arény, totiž na středečním nočním zasedání zrušila hlasovacím poměrem pět ku dvěma původně patnáctiletou nájemní smlouvu, kterou s týmem Arizony uzavřela v roce 2013. Nespokojeným radním se kromě jiného nelíbil dodatek smlouvy, jenž město zavazuje platit klubu každoročně částku 15 milionů dolarů na údržbu haly a navíc musí splácet ročně 8 milionů dolarů z půjčky na výstavbu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Spolumajitel Arizony Coyotes Anthony LeBlanc den poté oznámil, že tým podává na Glendale tři žaloby se žádostí, aby arizonský soud nařídil městu dodržení smlouvy až do vyřešení celého právního sporu. Externí poradce klubu Nick Wood dodal, že součástí žaloby je i náhrada škod, které mužstvu touto kauzou vznikly. Finanční satisfakce by podle něj měla dosáhnout nejméně 200 milionů dolarů.
Suma podle Wooda odpovídá ztrátám, které klubu vzniknou v důsledku odlivu sponzorů a fanouškovské základny a také z důvodu mnohem horší pozice při vyjednávání s reklamními a televizními společnostmi.
Na rozdíl od klubu je městská rada přesvědčena, že případná soudní pře dopadne v její prospěch. Radní mají navíc v rukou poměrně zásadní trumf, kterým je státní zákon, jenž umožňuje zrušení smlouvy v případě, že se státní zaměstnanec, podílející se přímo na zpracování a podpisu smlouvy, stane v době kratší než tři roky od uzavření dohody zaměstnancem nebo zástupcem druhé strany.
Bohužel pro Coyotes se tato situace týká bývalého městského advokáta Craiga Tindalla, který v roce 2013 působil na postu generálního rady a podílel se na přípravě smlouvy. Tindall se poté stal poradcem týmu Arizony, ale podle radních nesplnil požadovanou tříletou lhůtu a dopustil se tak střetu zájmů.
Vedení města a její právní zástupci jsou si výsledkem celé kauzy tak jisti, že radnice začala už ve čtvrtek jednat s promotéry různých kapel, koncertními agenturami a dalšími podniky věnujícími se zábavným a kulturním akcím a nabízela jim v Gila River Areně termíny bez ohledu na případný tréninkový a zápasový kalendář hokejového klubu.
Menšinový vlastník Arizony LeBlanc na vzniklou situaci reagoval slovy: „To, čeho jsme nyní svědky, je asi nejhanebnější jednání státních úředníků, jaké jsem kdy viděl. Občané Glendale by se měli začít ptát, jací lidé je vlastně zastupují. Fanouškům vzkazuji – zůstáváme na stadionu Gila River.“
Náměstek primátora Glendale Ian Hugh k současnému stavu pouze podotknul: „Tým Arizony byl jen jedním z nájemců haly a po zrušení smlouvy už jím není. Netýká se to hokeje, jde o integraci procesu. Je teoreticky možné, že bychom se s klubem ještě mohli nějakým způsobem dohodnout i když tato věc je spíše starostí týmu a potažmo NHL. Vedení města je odpovědné hlavně za provoz arény, která by měla být více a lépe využívána a přinášet městu také finance.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Přesto, že je spor na svém začátku a obě strany si přes média zatím vyměňují různá prohlášení plná emocí, nestojí Arizona určitě na místě, ale uvažuje také o možném přesídlení na jiný stadion. Podle slov sportovního moderátora Scotta Oakea by se nabízela aréna v Quebecu, ale toto řešení se příliš nezamlouvá komisaři NHL Garymu Bettmanovi. Hlavními důvody jsou nerovnost časového pásma a problém s opuštěním Západní konference.
Vypadá to, že soudní bitva mezi Coyotes a městem Glendale, bude během na dlouhou trať, což možná vyhovuje spíše městu, ale rozhodně ne arizonskému klubu, který může mít díky této kauze zřejmě i potíže s nákupem nových hráčů. Nicméně momentální situace je natolik nepřehledná, že jedinou jistotou je nejistota.
Foto: Ken Lund

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -