- Reklama -

Nejlepší lídr NHL vzejde z trojice Getzlaf, Toews a Ladd

- Reklama -

Útočníci Ryan Getzlaf z Anaheimu, Andrew Ladd z Winnipegu a Jonathan Toews z Chicaga jsou letošními finalisty Mark Messier NHL Leadership Award. Ocenění pojmenované po bývalém vynikajícím forvardovi Edmontonu, NY Rangers a Vancouveru je od roku 2007 udělováno hokejistovi, který nejlépe naplňuje představy o roli vůdce týmu na ledě i mimo něj.
Devětadvacetiletý Ryan Getzlaf je toto ocenění navržený podruhé v kariéře, loni se musel sklonit před Dustinem Brownem z Los Angeles. Rodák z Reginy je kapitánem Anaheimu od sezóny 2010-11. Nejproduktivnější hráč Ducks odehrál v letošním ročníku 77 utkání, ve kterých nasbíral 70 bodů (25+45). Getzlaf tak výrazným způsobem pomohl svému celku k prvnímu místu v tabulce Západní konference.
Mimo led pokračoval ve své charitativní činnosti v oblasti Orange County. Například během golfového turnaje Getzlaf Golf Shootout se na CureDuchenne (nezisková organizace zabývající se výzkumem a osvětou progresivní svalové atrofie) vybralo 300 000 dolarů. Společně se spoluhráčem Coreym Perrym se podílí na rozvoji mládežnického hokeje v Jižní Kalifornii.

O dva roky mladší Jonathan Toews se stal kapitánem Chicaga 18. července 2008 v pouhých dvaceti letech. Od roku 2010 je Toews je členem tzv. Triple Gold Clubu: rodák z Winnipegu vyhrál zlatou medaili na olympijských hrách (2010, 2014), mistrovství světa (2007) a získal i Stanley Cup (2010, 2013). V letošním ročníku odehrál 81 utkání, do statistik si v nich připsal 66 bodů (28+38).
Toews je také uznávaný za podporou různých charitativních organizací v Chicagu (Make-A-Wish Foundation, Four Feathers Golf Invitational, Israel Idonije Fundraiser). Zaměřuje se na pomoc dětem, které často navštěvuje v nemocnicíh. Podobným akcím se intenzivně věnuje také v rodném Winnipegu.

Devětadvacetiletý Andrew Ladd je prvním kapitánem novodobých Tryskáčů z kanadské provincie Manitoba po přestěhování klubu z Atlanty do Winnipegu v roce 2011. V nedávno skončené základní části NHL si vytvořil osobní maxima v počtu asistencí (38) a bodů (62). I díky jeho příspěvkům si Jets v závěru základní části vybojovali druhou divokou kartu v Západní konferenci a po dlouhých 19 letech se tak ve Winnipegu hrálo play off NHL.
Rodák z Maple Ridge velmi aktivně spolupracuje se Special Olympics. Účastní se a podporuje různé dobročinné a sportovní akce pro děti i dospělé s mentálním postižením. Setkává se členy této organizace, pořádá charitativní sbírky, aukce, přispívá vstupenkami na hokejové zápasy atd.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -