- Reklama -

Nejlepším nováčkem je Makar, gratuloval mu Gretzky

- Reklama -

V letošní, pomalu končící sezóně, jsme mohli na kluzištích NHL vidět celou řadu vynikajících nováčků. Výtečně chytali gólmani (Elvis Merzlikins, Ilja Samsonov, Mackenzie Blackwood), v opory svých kubů se vypracovali někteří zadáci (Adam Fox, John Marino, Ethan Bear, Ryan Lindgren a další) a ve velmi dobrém světle se uvedli i útočníci (například Nick Suzuki, Victor Olofsson, Martin Nečas, Denis Gurjanov).
Do finálové trojice, mezi nominované na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny, se ale mohli dostat jen tři. Dvojici dominantních beků Cale Makar – Quinn Hughes nakonec doplnil třicetigólový Dominik Kubalík. V pondělí večer byl oznámen vítěz. Prestižní cenu obdrží za ročník 2019-20 coloradský zázrak Cale Makar.



Ten zaznamenal vynikajících 50 bodů v 57 utkáních, když nastřílel 12 gólů a přidal 38 asistencí. V bodech a asistencích jej předstihl pouze vancouverský Quinn Hughes, ten ale odehrál o jedenáct duelů více (53 bodů v 68 zápasech).
V průměru bodů na zápas byl Makar jasně nejlepší (0,88). Z obránců-nováčků měli takto vysoký bodový průměr v celé historii pouze Brian Leetch, Al MacInnis a Larry Murphy.


Makar je šestým držitelem Calder Trophy v organizaci Quebec Nordiques/Colorado Avalanche. Navázal tak na své předchůdce, jakými byli Peter Šťastný (1981), Peter Forsberg (1995), Chris Drury (1999), Gabriel Landeskog (2012) a Nathan MacKinnon (2014). Je ale mezi nimi prvním a jediným obráncem.
Z prestižní individuální trofeje se rodák z Calgary raduje rok poté, co obdržel Hobey Baker Award pro nejlepšho hokejistu univerzitní NCAA. Mimochodem, tento „double“ v podobě Hobey Baker Award a Calder Trophy má ve své sbírce kromě Makara už pouze jediný hráč – Chris Drury.
„Jako mladý hráč se snažím sledovat ostatní, ať už jde o veterány jako Hedman nebo Josi, nebo mladé kluky jako Heiskanen či Hughes. Od každého z nich se můžete něco naučit, od každého si můžete vzít určité detaily a vnést je do své hry, abyste se neustále zlepšovali,“ říká skromný vítěz. A Roman Josi, vítěz Norris Trophy, kompliment vrací. „Rád ho sleduji,“ řekl Švýcar.

- Reklama -


Nejlepší nováček sezóny pochopitelně nemůže chybět ani v All-Rookie týmu, tedy nejlepší šestici nováčků podle jednotlivých postů. V obraně jej doplňuje Quinn Hughes, do branky byl zvolen Elvis Merzlikins a útočná trojice má podobu Dominik Kubalík – Nick Suzuki – Victor Olofsson.
Fanda NHL
„Jsem nesmírně poctěn a přijímám toto ocenění s pokorou,“ komentoval své vítězství Makar. Jeho souboj s Hughesem nakonec nebyl tak těsný, jak se očekávalo. Makara dalo na první místo 116 hlasujících, Hughes získal „pouze“ 53 prvních míst. Na žádném hlasovacím lístku se Makar neobjevil na horším než druhém místě.
Aby toho nebylo málo, se Zachem Werenskim z Columbusu se Makar podělil o osmé místo v hlasování o Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezóny. Ano, hned ve své první úplné sezóně se tento talentovaný zadák objevil mezi nejlepší desítkou hráčů na své pozici. Celkem sedmnáct hlasujících jej zařadilo na páté místo, dva zástupci médií mu přisoudili dokonce čtvrtou příčku. Porazil tak mimo jiné třeba Setha Jonese, Sheu Webera, Ivana Provorova, Krise Letanga, Miro Heiskanena i Quinna Hughese.


„Je to naprosto výjimečný hráč. Jeho hokejové IQ je mimořádné. A bude se dál zlepšovat,“ prohlásil o něm dlouholetý generální manažer a hokejový analytik Brian Burke.
Informaci o své výhře se Makar dozvěděl od velikána největšího – novinu mu oznámil samotný Wayne Gretzky. „Je mi ctí oznámit letošního vítěze Calder Trophy. Každoročně vidíme v lize spoustu nových, mladých tváří, což je na tomto sportu skvělé. Tahle trofej se uděluje už od roku 1936 a já ji nikdy nezískal, což mě trochu štve,“ řekl Gretzky na úvod.
„S potěšením mohu oznámit jméno letošního vítěze – Cale Makar. Gratuluji ti, zasloužíš si to. Dnes večer musíš být opravdu nadšený,“ řekl Gretzky Makarovi, který s ním byl přes videohovor ve spojení.
Mladík pak nezapomněl pogratulovat oběma poraženým finalistům. „Chci pogratulovat Quinnovi i Dominikovi k jejich mimořádné sezóně. Oba jsou to nesmírně zábavní hráči, které rád sleduji,“ prohlásil.
„Nemohu dostatečně poděkovat mým spoluhráčům z Avalanche. Na mém úspěchu mají velikou zásluhu a je mi ctí bojovat po jejich boku. Také děkuji našim trenérům za důvěru, kterou do mne vložili, a našim fanouškům za jejich neskutečnou podporu,“ poděkoval oceněný vítěz.
Makar ve svém projevu zmínil také rodinného přítele Billa Haye, vítěze Calder Trophy z roku 1960 v dresu Chicaga. „Jsem šťastný, že se k němu mohu připojit,“ řekl.
Závěrečné slovo si vzal opět Gretzky. „Spousta lidí od hokeje mi říká, že jsi nejen vynikající hokejista, ale také jeden z nejmilejších a nejskromnějších kluků, kteří kdy v téhle lize působili. Ještě jednou gratuluji tobě i tvé rodině, mámě a tátovi,“ rozloučil se „The Great One“. „Moc děkuji, vážím si toho,“ zněla odpověď čerstvého vítěze.
České fanoušky možná mrzí, že cenu nezískal Dominik Kubalík, ale tahle trofej je ve správných rukou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -