- Reklama -

Nejslavnější okamžiky ve stoleté historii NHL

- Reklama -

Pozornému čtenáři jistě neuniklo, že naše milovaná liga slaví v této sezóně své stoleté výročí. Vznik slavné soutěže se datuje 26. listopadu 1917, kulaté jubileum tedy připadá na tento týden. Při této příležitosti bylo před časem na oficiálních stránkách nhl.com spuštěno velké hlasování fanoušků o nejpamátnější moment celé stoleté historie NHL.
Skvělých událostí a okamžiků bylo za sto let existence NHL pochopitelně nepočítaně a vybrat ty nejlepší do hlasování nebylo vůbec jednoduché. Hlasování prozatím dospělo do semifinále, které bude ukončeno dnes večer a my tak budeme znát dva nejslavnější okamžiky dle názoru fanoušků. Hlasovat stále můžete i vy. Do finálové čtyřky postoupili pánové Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Bobby Orr a Teemu Selänne.
Čtyři nejpamátnější momenty historie NHL podle hlasování fanoušků na nhl.com
Mario Lemieux skóroval v jednom utkání pěti různými způsoby (1988)
Legenda Pittsburghu dokázala na Silvestra roku 1988 v utkání proti New Jersey vstřelit branku při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, v přesilovce, v oslabení, z trestného střílení a vše korunovala trefou do prázdné branky při soupeřově power-play. K pěti brankám přidal Lemieux toho večera ještě tři asistence.

Wayne Gretzky nastřílel 50 gólů ve 39 zápasech (1981)
Unbreakable. Nepřekonatelný. Jestli se o některém ze současných rekordů NHL dá říci, že je prakticky nemožné ho překonat, pak je to právě tento Gretzkyho počin. Nastřílet padesát branek za sezónu je v dnešní NHL známka něčeho výjimečného. Nasázet padesátku v padesáti zápasech? To je téměř nedosažitelné. Ale dokázat to v devětatřiceti utkáních? To by se rovnalo zázraku.

Teemu Selänne jako nováček nasázel 76 branek (1993)
Když „finský blesk“ přišel do NHL, nebyl to už žádný vyjukaný osmnáctiletý klučina, bylo mu tehdy dvaadvacet. To, co ale předvedl ve své nováčkovské sezóně, doslova vyrazilo dech všem fanouškům i expertům. V dresu Winnipegu nasázel těžko uvěřitelných 76 branek a podělil se o korunu krále střelců, jeho 132 bodů mu stačilo na dělené páté místo v produktivitě.

Bobby Orr svým ikonickým gólem v prodloužení rozhodl o zisku Stanley Cupu pro Boston Bruins (1970)
Pokud byste hledali nejslavnější hokejovou momentku všech dob, zajisté by jí byl snímek letícího Bobbyho Orra krátce poté, co vstřelil v prodloužení gól, kterým rozhodl o zisku Stanley Cupu pro Boston Bruins v roce 1970.

5. – 8. místo podle hlasování fanoušků na nhl.com
Desetibodový zápas Darrylla Sittlera (1976)
Ani fenomenální Wayne Gretzky, který sbíral body po hrstech, nikdy nedokázal v jednom utkání NHL nasbírat dvouciferný počet bodů. Tento fantastický kousek se povedl jedinému hráči, a tím byl útočník Toronta Darryl Sittler, který jednoho únorového večera roku 1976 nasázel Bostonu šest branek a přidal čtyři asistence.
Gordie Howe jako první hráč dosáhl na 1 000 bodů (1960)
Mr. Hockey patří k největším velikánům, jaké kdy NHL viděla, a dlouho byl také nejproduktivnějším hráčem historie, než jej později překonali Wayne Gretzky, Mark Messier a Jaromír Jágr. Na magickou hranici tisíce bodů v kariéře se ale jako první dostal v roce 1960 právě Gordie Howe. Ten ve slavné lize nastupoval ještě na začátku osmdesátých let.
Martin Brodeur stanovil rekord v počtu výher (2009)
Na konci devadesátých let chytal v silném New Jersey za vynikající obranou, sám měl ale také velkou zásluhu na tom, že se Devils mohli hned třikrát radovat ze Stanley Cupu (1995, 2000 a 2003). Protože mu celkem drželo zdraví a vydržel chytat dostatečně dlouho, bylo jen otázkou času, kdy se populární Marty stane „nejvítěznějším“ gólmanem v historii. V březnu 2009 si připsal výhru číslo 552, čímž překonal doposud vedoucího Patricka Roye. Nakonec se počet jeho výher zastavil až na nedostižném čísle 691.
Bobby Orr jako první obránce pokořil stobodovou hranici (1970)
Stobodová hranice byla vždy považována za něco magického, nikdo by se ale neodvažoval předpovídat, že ji jednoho dne pokoří některý z obránců. Bobby Orr ale naprosto revolučním způsobem změnil pohled na beky a jejich herní styl a v sezóně 1969-70 zaznamenal 120 bodů za 33 branek a 87 asistencí. O rok později tento výkon ještě vylepšil na 139 bodů za 37 gólů a 102 nahrávek. Přes magickou stovku se pak dostal ještě čtyřikrát.
9. – 16. místo podle hlasování fanoušků na nhl.com
New York Islanders získali čtvrtý Stanley Cup v řadě (1983)
Joe Sakic předal Stanley Cup rovnou do rukou dojatého Raye Bourquea (2001)
Wayne Gretzky bodoval v 51 utkáních za sebou (1984)
Ron Hextall se stal prvním gólmanem, který vstřelil gól přímou střelou (1987)
Bobby Baun skóroval v prodloužení finále Stanley Cupu se zlomenou nohou, čímž vynutil sedmý zápas (1964)
Jacques Plante jako první gólman použil v zápase brankářskou masku (1959)
Scotty Bowman získal svůj devátý Stanley Cup (2009)
Wayne Gretzky se nejrychleji ze všech dostal na metu 1 000 bodů v kariéře (1984)
Mezi slavné momenty zařadily oficiální stránky nhl.com i řadu dalších okamžiků, například čtyřgólový debut Austona Matthewse, Gretzkyho 802. gól, kterým překonal v tabulce střelců Gordieho Howea, 105 000 diváků na utkání pod otevřeným nebem v Ann Arbour (2014), Gretzkyho 215 bodů za sezónu nebo legendárního montrealského střelce Maurice Richarda, který jako první nasázel 50 gólů za sezónu (1945).
O vítězi se ale rozhodne mezi zmiňovanou čtveřicí Gretzky, Lemieux, Orr, Selänne. Který z vybraných momentů nejvíce utkvěl v paměti vám?
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -