- Reklama -

Někdejší juniorský šampion Ustrnul si v USA zvyká na roli trenéra

- Reklama -

Pomalu už se z hokejového prostředí v Česku vytratil a pamatovat si jej budou jen ostřílení fanoušci. Libor Ustrnul má na kontě necelou stovku zápasů v extralize a do NHL se mu prosadit nepodařilo. A to i přes svou mohutnou postavu gladiátora, s kterou vyčníval i během tažení juniorské reprezentace za zlatými medailemi v roce 2001.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Světový šampionát juniorů 2001 v Moskvě byl Ustrnulovým nejvydařenějším okamžikem hokejové kariéry. Pod vedením Jaroslava Holíka a s hráči jako Tomáš Plekanec, Martin Erat, nebo Radim Vrbata česká dvacítka obhájila zlaté medaile. A Ustrnul byl platným členem úspěšné sestavy – nastoupil ke všem utkáním a byl čtvrtým nejlepším obráncem v hodnocení plus/minus celého turnaje.
Už půl roku předtím byl Ustrnul draftován do NHL, jako celkově 42. v pořadí si jej vybrala Atlanta. Šanci ve slavné lize však nikdy nedostal. V obraně Thrashers tehdy kralovali borci jako František Kaberle, Sutton, Tjärnqvist, nebo Tamer a na českého obra s téměř dvoumetrovou výškou a přes sto kily nebylo místo. A když už to vypadalo, že by se mohl do týmu dostat, měla NHL výluku.
Embed from Getty Images
Ustrnul tak válčil v nižší AHL za tým Chicago Wolves, s kterým v roce 2002 vyhrál Calder Cup. V roce 2005 se vrátil domů a tři roky hrál za Karlovy Vary, v závěru sezóny 2007-08 si vyzkoušel i finskou ligu v dresu IFK Helsinky. Pak pověsil brusle na hřebík a k hokeji se jako aktivní hráč vrátil jen na část ročníku 2009-10 v nižší zámořské lize CHL za tým Rapid City ve státu Jižní Dakota.
V USA se Ustrnul usadil a od roku 2011 trénoval a vedl hokejové kempy  nedaleko Chicaga ve Vernon Hills. A od nové sezóny jej čeká první štace coby hlavního kouče – povede juniorský tým JV IceCats.
„Je spousta bývalých profi hokejistů, kteří ale z různých důvodů nemají na to, aby trénovali. Libor byl jako hráč nesmírně pracovitý a to může naučit i naše chlapce,“ slibuje si od Ustrnula jeho nadřízený v organizaci, ředitel týmu IceCats Bobby Scott.
Embed from Getty Images
„Jsem náročný a upřímný. Říkám klukům, že to co vidí v televizi nebo slyší odjinud, není tak jednoduché, jak to vypadá. Pokud chtějí být dobří, musí na sobě tvrdě pracovat. Pocházím z chudé země a současní mladí mají možnosti, o kterých jsem já jako kluk ani nesnil,“ říká Ustrnul a v týmu dává šanci každému. „Je mi jedno, jaké mají schopnosti. Naučím je to, od toho tu jsem,“ dodává pětatřicetiletý bývalý obránce.
A s trénováním má do budoucna vyšší ambice. „Nemám žádný časový plán, ale rád bych se po čase dostal k profesionálům. A tohle vidím jako velkou příležitost. Chci být přínosem jakémukoliv týmu, který povedu. A teď si mohu dokázat, že mám na to posunout se časem výš. Jen musím pokračovat v tvrdé práci. Snad mi to nebude trvat, než mi bude sto let, než se dostanu k profesionálům,“ směje se Ustrnul.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -