- Reklama -

Nemusí měnit nic, obdivuje Scheifeleho hru kouč Maurice

- Reklama -

Když Winnipeg Jets pracně hledali v březnu a v dubnu cestu minovým polem, které je mělo zavést do vyřazovacích bojů, trenér Paul Maurice nikdy nezapomněl pochválit své hráče. Jedním z těch, kdo mu dělal největší radost, byl Mark Scheifele, jenž kroutil v NHL svou druhou kompletní sezónu.
V cestě za 99 body, které nakonec zaručily Tryskáčům sedmou postupovou příčku, se muselo mužstvo obejít bez několika důležitých zraněných hráčů. Zvládlo to také díky zlepšení Scheifeleho.
„Podívejte se na změny ve hře Scheifeleho a Adama Lowryho,“ řekl tehdy Maurice. „ Jak se zvedli. Podívejte se na procentuální úspěšnost týmů, kterým jsme v té době čelili. Byla to nejnáročnější část sezóny a my jsme přesto dokázali vyhrát dost zápasů. Je to vlastně neuvěřitelné…“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Scheifele, sedmička draftu 2011, zakončil sezónu 82 odehranými zápasy s bilancí 15 branek a 49 bodů, což byl čtvrtý nejlepší výsledek u Jets. Jeho čas na ledě narostl o víc než dvě minuty na zápas na 18:35. Dvaadvacetiletý útočník přitom odváděl vše potřebné i v defenzivě.
„Nejsem si jistý, jak ho popsat,“ zamýšlel se Maurice. „Popsali byste ho jako rozbíječe? Je to jeho skutečná přednost? Nebo jako nahrávače? Nebo střelce? Nemyslím, že se sám ještě nedefinoval.“
Důležité je, že konečně nakročil do NHL. Dnes už v ní má své místo a nejspíš ho bude mít ještě dlouho. „Mark prošel tou bránou, dostal se do bodu, kdy se snaží hrát tak, aby jeho tým vyhrál zápasy, a on mu k tomu dává šanci,“ dodává Maurice. „Jak dospíváme a rosteme, budeme od něj letos očekávat mnohem víc.“
Scheifele to ví, takže v létě moc dlouho neodpočíval. Dal si pár týdnů přestávku a už zase trénuje. Mezisezónní období tráví v tělocvičně vyhlášeného odborníka Garyho Robertse. Ten by mu měl pomoci hlavně zesílet, ale také zrychlit.

„Už jsem se nemohl dočkat, až se do toho zase pustím,“ popisoval své tréninkové nadšení dvaadvacetiletý Kanaďan. „Robertsovi absolutně důvěřuju. Je neuvěřitelný. Udělal pro mě hrozně moc v předešlých dvou letech, kdy jsem s ním už trénoval.“
A jak trenér odpověděl na otázku, co by měl Scheifele nejvíc zlepšit? „Nic,“ odmítl hráčovy zjevné slabiny kouč. „Snad jen, aby byl rychleji starší. Ale to opravdu nevím, co by pro to měl udělat,“ dodal Paul Maurice se smíchem.
Foto: Icon Sports

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -