- Reklama -

Nenápadná hvězda. Mark Scheifele je klíčovým mužem Jets

- Reklama -

Když v samotném závěru druhého utkání série proti Nashvillu vyrovnal a poslal zápas do prodloužení, byl to už jeho osmý zásah v letošním play-off (8+2). Nikdo nemá v tuto chvíli na kontě více přesných zásahů než Mark Scheifele.
Než začaly letošní vyřazovací boje, platilo, že žádný hráč Jets nezaznamenal v jednom zápase play-off dva góly. Centr prvního útoku to ovšem velmi rychle změnil. Za poslední čtyři zápasy si Scheifele připsal hned třikrát minimálně dvě branky, celkem jich v uvedeném období nasbíral sedm.
Zpátky do juniorky a pak vzhůru ke hvězdám
V roce 2011 jej žebříčky před draftem řadily někam okolo 16. místa. Ve Winnipegu však věřili, že tenhle kluk má všechny předpoklady k tomu stát se elitním hokejistou, a použili na něj svou volbu na sedmém místě.
Od hráče draftovaného takhle vysoko očekáváte, že se do NHL prosadí poměrně brzy a stane se důležitou součástí týmu. Scheifeleho cesta však nevedla okamžitě ke hvězdám. Na NHL nebyl úplně připraven, proto se musel vrátit zpět do juniorky. V Barrie se mu hodně věnoval bývalý vynikající hráč Jets Dale Hawerchuk a na rozvoji Scheifeleho schopností to bylo znát.
Od chvíle, kdy se do kádru Jets prosadil, se neustále zlepšuje – postupně nasbíral 34, 49, 61 a 82 bodů. Právě dvaaosmdesát bodů v 79 zápasech ho loni vyneslo až na sedmé místo ligové produktivity. Letos měl v plánu zaútočit na úplné čelo, tento cíl mu ale zhatilo zranění. I přes zdravotní problémy si opět udržel průměr bodu na zápas, když v šedesáti duelech posbíral stejný počet bodů za 23 branek a 37 asistencí.
Doposud nikdy se mu nestalo, aby na konci sezóny skončil v mínusu za účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech: +9, +11, +16, +18, +19. To vše navíc v mladém týmu, který až do letoška nepatřil mezi ligovou špičku a hraje ve velmi silné Centrální divizi.
„Nepřišel do NHL okamžitě po draftu a nedal hned třicet gólů, proto se na něj trochu zapomnělo. Když dorazil, měli jsme velmi mladý tým. Vedl si dobře, měl dobré statistiky, ale nebylo to nic, co by novináři pořád rozebírali,“ vzpomíná kouč Paul Maurice. „Jenže on se neustále zlepšoval a nyní už si ho musí lidé všímat,“ dodal.
Svou hru v play-off povýšil na novou úroveň
Pětadvacetiletý centr byl zatím v play-off u všeho podstatného. Vstřelil první gól týmu v sérii s Minnesotou, ve čtvrtém utkání si připsal vítězný zásah a v duelu číslo pět u vítězné branky asistoval. V otevíracím souboji s Nashvillem pojistil výhru 4:1 dvěma góly. Naposledy pak předvedl doslova heroický výkon, kterému nakonec chyběla jen vítězná příchuť.
Pětašedesát vteřin před koncem třetí třetiny svým druhým zásahem večera vyrovnal na 4:4 a poslal zápas do prodloužení. V něm se ale nakonec radovali Predators, kteří tak sérii srovnali na 1:1. „Tak to prostě chodí. Když se dostáváte do šancí, někdy máte štěstí,“ komentoval svou trefu v závěru zápasu.
Zdá se, že čeho se dotkne, to skončí v síti. Když pomineme jeho dvě trefy do prázdné branky, na šest přesných zásahů mu stačilo jen šestnáct střeleckých pokusů, což činí úspěšnost střelby 37,5% (celkem osm branek z 18 střel, úspěšnost 44,4%). Nepálí bezhlavě z každé pozice, téměř každá druhá střela z jeho hole ale znamená gól.
„Play-off je zábava. Vyhráváte zápasy, prohráváte zápasy, během každé série se setkáte s mnoha překážkami. Je to vzrušující,“ říká Scheifele, který vedle dvou branek v posledním zápase exceloval v každé herní činnosti. Rozdával vynikající přihrávky, poctivě se vracel, výtečně bránil. Byl to on, kdo na svých ramenou dotáhl svůj tým do prodloužení a dal mu šanci na výhru.
Jeden ze zámořských analytiků napsal před prodloužením na Twitter: „Zrodila se superstar. Pokud vyhrají Preds, bude to pro Scheifeleho jen skvělý zápas s nešťastným koncem. Jestli to Jets zvládnou, byl tento zápas zrozením nové superhvězdy NHL.“ Tak dominantně na ledě Scheifele vypadal.
„Prohrát takovým způsobem bolí. Hráli jsme ale mnohem lépe než v prvním utkání, což je pozitivní. Teď si musíme odpočinout a připravit se na úterý,“ říkal po nešťastné porážce rodák z Kitcheneru v provincii Ontario.
Je za námi sice jen sedm zápasů play-off, ale Scheifele už stihl ukázat mnoho ze svého umění – přesnou střelu, parádní přihrávky, rychlost, celoplošnou hru nebo práci ve speciálních formacích. Přesto je pořád takovou nenápadnou hvězdou, které se nedostává pozornosti, jakou by si zasloužila. Kdyby hrál v Torontu, Montrealu nebo Bostonu, psalo by se o něm mnohem více.
Hokejový „student“ chce být nejlepší na světě
Když loni skončil sedmý v bodování ligy, prohlásil, že nevidí jediný důvod, proč by nemohl soupeřit s McDavidem o korunu nejproduktivnějšího hráče. Nespokojil se s tím, že se jednou dostal do desítky. Jeho osobní cíl je mnohem výš. Nicméně nad osobní statistiky vždycky staví úspěch týmu.
„Očekávám od sebe, že se stanu jedním z nejlepších hokejistů světa,“ prohlásil v jednom rozhovoru letos na jaře. A od něj to rozhodně nezní jako velkohubé prohlášení. Sebevědomí je prostě k úspěchu zapotřebí v každé lidské činnosti. Pětadvacetiletý forvard ovšem nemluví jen tak do větru. On na splnění tohoto svého cíle tvrdě pracuje.
Spousta hráčů přiznává, že po odchodu z haly na hokej zapomíná. Prostě hokej vypustí z hlavy a věnují se rodině, dalším koníčkům a odpočívají. To není Scheifeleho případ. On je hokejem doslova posedlý, pro tuto hru žije čtyřiadvacet hodin denně.
Je pověstný tím, že nekonečné hodiny sleduje video – jak své vlastní zápasy, aby se poučil z chyb, tak i ostatní zápasy, aby měl nastudované soupeře a leccos od nich odkoukal. Nikdo není pilnějším hokejovým studentem, než právě centr Winnipegu. K tomu připočtěte perfektní pracovní morálku a máte před sebou hokejistu skutečně odhodlaného dotáhnout to až na samotný vrchol.
Při rozbruslení odchází z ledu jako poslední a spolu s kapitánem Wheelerem se stará o to, aby v kabině byla ta správná atmosféra plná odhodlání. „Takoví hráči jsou pro kouče nesmírně cenní. Můžete se s nimi bavit o tom, jak vidí danou situaci,“ pochvaluje si Paul Maurice a přidává konkrétní příklad.
„Když tu byl s námi první rok, nechali jsme ho udělat před zápasem rozbor soupeře. Řeknu vám, on by mohl udělat rozbor všech týmů v lize, všechno má perfektně nastudované. Zná všechny hráče a jejich reakce a zvyklosti,“ kroutí hlavou kouč Winnipegu.
Kromě tréninků společně s týmem si také najal známého nutričního a fitness specialistu Garyho Robertse, dlouholetého hráče NHL. S rozborem videa mu pak pomáhá další legendární útočník Adam Oates, jeho osobní „dovednostní“ kouč. Scheifele zkrátka nevynechá jedinou příležitost, aby svou hru vylepšil byť jen o malinký detail. „Je své profesi naprosto oddaný, takže mě nepřekvapuje, že má úspěch,“ říká Paul Maurice.
Jets prožívají velmi povedený rok a zásluhu na tom má celý tým. Skvěle chytá Connor Hellebuyck, v obraně vzbuzuje respekt Dustin Byfuglien, výborným kapitánem je Blake Wheeler a gólově se prosazují mladíci Patrik Laine a Kyle Connor. Nad všemi ale v poslední době vyčnívá Mark Scheifele.
Dnes večer je na programu třetí zápas proti Nashvillu, série se přesouvá do Winnipegu. Jets ve své hale vyhráli od 1. března všech dvanáct zápasů. Mark Scheifele udělá se svými parťáky všechno pro to, aby tato vítězná série neskončila. Soupeře má nastudovaného jako nikdo jiný, to si buďte jisti.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -