- Reklama -

Nepostradatelný pracant Bonino hrdinou prvního finále

- Reklama -

Říkají o něm, že je chladnokrevný jako nájemný vrah, a tato mentalita mu na ledě rozhodně není na škodu. Když centr Pittsburghu Nick Bonino rozhodl úvodní duel finálové série Stanley Cupu v čase 57:27, málokoho to překvapilo. Veledůležité trefy v závěrech zápasů totiž přitahuje jako magnet.
Pamatujete? Byl to on, kdo gólem v prodloužení šestého zápasu ukončil sezónu washingtonským Capitals, nabušenému vítězi základní části. Nebylo to poprvé, co se rodák z Hartfordu obsadil do role hrdiny večera. Před startem finálové série měl tento útočník na kontě celkem 48 utkání play-off, ve kterých zaznamenal hned čtyři vítězné branky, tři z nich dokonce až v prodloužení. Proti San Jose tedy přidal pátý game-winner v kariéře v play-off.
Sám hráč tyto klíčové okamžiky nevyhledává, prostě si ho vždycky nějak najdou. „Nejdůležitější je zůstat vyrovnaný, podávat konzistentní výkony a neměnit svou hru, ať už je to první zápas sezóny nebo finále Stanley Cupu,“ popisuje svůj přístup k zápasům. „Díky tomu jsem vždy naplno vtažen do zápasu.“
„Možná není vyhlášený střelec, ale umí si najít puk. Všechny věci na ledě dělá správně. Dostal se do dobré pozice a těží z toho. Zdá se, že vždy, když dá gól, nakonec najdeme cestu k vítězství,“ chválí spoluhráče Chris Kunitz.
Kouči Sullivanovi se zamlouvá Boninův charakter. „Skvěle si rozumí a pracuje s mladými hráči a působí v kabině jako uklidňující prvek. Patří k těm chlapíkům, které chcete mít na své straně. Ve vypjatých chvílích, kdy je potřeba soupeře pohřbít, se mu nerozklepou ruce,“ charakterizuje kouč svého svěřence.
V útoku s Carlem Hagelinem a Philem Kesselem, kterému se přezdívá HBK line, se mu daří náramně a v letošních bojích o Stanley Cup jsou tihle tři postrachem soupeřů. Ještě nedávno by přitom nic nenasvědčovalo tomu, že se Bonino stane jedním z opěvovaných hrdinů. V roce 2007 jej draftovalo San Jose, dres Žraloků ale nikdy neoblékl. Sharks později vyměnili jeho práva do Anaheimu. Po několika letech strávených v Kalifornii začalo Boninovi před dvěma lety cestovatelské období.
V předloňském play-off přispěl Anaheimu čtyřmi góly a celkem osmi body. Jeho odměna? Během draftu dostal jízdenku do Vancouveru, kam jej Kačeři vyměnili. Byl jedním z hráčů, které Ducks obětovali při trejdu Ryana Keslera. U Kosatek zastával post druhého centra a minimálně první polovinu sezóny měl velmi slušnou, postupně ale i vinou zranění uvadal, jako celý tým Kosatek. Po sezóně se opět stěhoval. Canucks jej poslali do Pittsburghu výměnou za Brandona Suttera.
Zdálo se, že kdykoli se naskytne možnost trejdu, týmy se ho rády zbaví. Jako by nikde nezaujal natolik, aby se stal jedním ze základních stavebních kamenů týmu. Ale věci se mění. V Pittsburghu nyní patří ke klíčovým postavám. Kdo ví, jestli si generální manažer Kosatek Jim Benning s prezidentem klubu Trevorem Lindenem při sledování play-off nedrbou hlavu a neptají se sami sebe, proč s ním neměli větší trpělivost.
„Je to skvělý hráč ve všech aspektech hry. Využíváme ho ve spoustě různých situací, ať už v defenzivě, nebo v ofenzivě. Má velmi vysoké IQ a skvělý přehled o hře a o dění na ledě. Má šikovné ruce a jeho defenzivní instinkty mu umožňují používat hokejku tak, že vždycky znemožní soupeři přihrávku,“ vychvaluje Bonina kouč Sullivan.  „Je to taky odvážný kluk, který blokuje střely, je skvělý na vhazování. Pro tento tým udělal spoustu dobré práce a výrazně nám pomohl dostat se tam, kde teď jsme,“ dodal.
Za rok mu vyprší smlouva a nebylo by překvapení, kdyby mu Penguins nabídli dlouhodobější kontrakt. Doposud bere mizerných 1,9 milionu dolarů. „Po zkušenostech z léta v posledních dvou letech nikdy nevíte, na čem jste,“ říká osmadvacetiletý forvard s úsměvem. „Ale vím jistě, že jsem tu našel domov. Užívám si, že jsem součástí této prvotřídní organizace, užívám si své spoluhráče a samozřejmě je krásné být ve finále Stanley Cupu. Hrát s Philem a Carlem je zábava,“ neskrývá nadšení.
Jestli si jej Tučňáci pojistí na delší dobu, zatím nikdo neví, ale že v Pittsburghu zůstane i po příští sezóně, je dost pravděpodobné. Stejně jako možnost, že se v letošním finále Nick Bonino připomene ještě nějakým dalším důležitým momentem. Má na ně totiž magnet.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -