- Reklama -

Neskutečný Guentzel! Další dvě trefy ho posunuly do elitní společnosti

- Reklama -

Je naprosto nezastavitelný. S příchodem play-off posunul svou hru do úplně jiné dimenze. Už loni se stal Jake Guentzel poněkud překvapivě nejlepším střelcem vyřazovacích bojů se třinácti trefami. Letos pokračuje tam, kde loni skončil. Pod výhru ve čtvrtém duelu série s Washingtonem (3:1) se podepsal dvěma brankami. Celkem už jich má na kontě deset.
On ale nejen střílí, na dalších jedenácti brankách se podílel přihrávkou. Za úvodních deset utkání letošního play-off tak zaznamenal neskutečných 21 bodů. „Vede si skvěle. Tvrdě pracuje a dělá spoustu věcí s pukem i bez puku dobře. Více než góly a asistence ho zajímají vítězství. Byl a je velkou součástí našeho úspěchu,“ chválí svého parťáka z útoku kapitán týmu Sidney Crosby.
„Připadá mi, že puky si mě nacházejí a zrovna mi to tam padá. Já se jen snažím být na tom správném místě,“ říká skromně mladá hvězda Tučňáků. Chválou nešetří ani kouč Mike Sullivan. „Je to opravdu velmi dobrý hokejista. Je velmi soutěživý a chopí se příležitosti v důležitých chvílích,“ říká „Sully“.
Třiadvacetiletý rodák z Omahy v Nebrasce hraje své druhé play-off v životě a v obou případech dokázal pokořit metu deseti branek. To před ním dokázal pouze jediný hráč v historii NHL! A tím hráčem nebyl nikdo jiný než Mario Lemieux. „Le Magnifique“ nasázel alespoň deset gólů ve vyřazovací části třikrát v řadě od chvíle, co si play-off zahrál poprvé.
Že je Guentzel v play-off naprosto dominantní, potvrzuje také další statistika. Celkově nastoupil v bojích o Stanley Cup do 35 utkání, v nichž zaznamenal 42 body za 23 branek a 19 asistencí. Pouze osm hráčů v historii nasázelo více branek během svých prvních pětatřiceti duelů v play-off – Jean Beliveau jich dal stejně jako Guentzel (23), před nimi jsou pak pouze Steve Payne (24), Alex Ovečkin (24), Brett Hull (24), Joe Sakic (25), Reggie Leach (26), Wayne Gretzky (27), Mario Lemieux (28) a Maurice Richard (32).


Guentzel je také prvním hráčem od roku 1988, který dokázal během prvních deseti zápasů play-off nasbírat alespoň 20 bodů. Naposledy to před dlouhými třiceti lety dokázali Mark Messier a Wayne Gretzky.
Když vezmeme v úvahu jeho nízký věk, je tento zápis ještě úctyhodnější. Mezi hráči do 23 let najdeme v historii jen pětici, která dokázala dát za prvních deset zápasů play-off více branek. Do této pětky patří Mario Lemieux (11 branek v roce 1989), Wayne Gretzky (11/1983), Guy Lafleur (11/1975), Maurice Richard (12/1944) a Mark Messier (14/1983).


A ještě jeden obdivuhodný údaj – ve stoleté historii NHL měl ze všech hráčů, kteří odehráli ve vyřazovací části alespoň 30 zápasů, pouze Mario Lemieux (0,71) vyšší průměr branek na zápas v play-off než Jake Guentzel (0,66). Jen pro pořádek další pořadí– Mike Bossy (0,66), Barry Pederson (0,65), Maurice Richard (0,62), Cam Neely (0,61), Wayne Gretzky (0,59).
Do letošních bojů o Stanley Cup vletěl Jake Guentzel jako raketa. Kam až jeho úctyhodná čísla letos dosáhnou? Pokud Tučňáci znovu přejdou přes Washington, je velmi pravděpodobné, že mladý střelec bude atakovat další historické rekordy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -