- Reklama -

Nestárnoucí Luongo vychytal 75. shutout kariéry a táhne Panthers do play-off

- Reklama -

Za necelý měsíc mu bude už devětatřicet, Roberto Luongo ale právě nyní prožívá jedno z nejlepších období své předlouhé a úspěšné kariéry. Celý tým Floridy momentálně šlape a rve se ze všech sil o vysněný postup do bojů o Stanley Cup. A je to právě rodák z Montrealu, kdo dodává svým spoluhráčům klid a potřebné sebevědomí.
Minulou neděli zastavil při výhře 4:1 celkem 39 ze 40 střel Philadelphie a vysloužil si slova uznání od spoluhráče Alexandra Barkova. „Nehráli jsme vůbec dobře. Dali jsme čtyři góly z brejků, to se nám moc často nepodaří. Tenhle zápas pro nás vyhrál Lou, který se v brance stavěl na hlavu,“ řekl Barkov. Panthers tak zakončili sérii šesti domácích zápasů, v nichž si připsali šest výher. To se jim povedlo teprve podruhé v klubové historii.
Výkony kanadského olympijského vítěze jsou o to pozoruhodnější, že kvůli zranění třísel přišel o více než dva měsíce sezóny. Od návratu po zranění má fantastickou bilanci 7-1-1, průměr inkasovaných branek 2,31 a vynikající úspěšnost zásahů 93,4%. Taky vychytal jedno čisté konto a v pěti z devíti zápasů inkasoval maximálně dvě branky.
Celkem letos odchytal 24 utkání s úspěšností 93% a průměrem inkasovaných branek 2,50. Takhle vysokou úspěšnost zákroků měl na konci sezóny pouze jedinkrát ve své kariéře. V tomto směru mu aktuálně patří druhá příčka mezi všemi ligovými gólmany, kteří letos odchytali alespoň patnáct duelů.
„Když je v brance, působí jako zklidňující efekt. Od svého návratu je velmi spolehlivý. Momentálně chytá nejlíp za hodně dlouhou dobu, což nám samozřejmě hodně pomáhá,“ řekl na adresu svého gólmana kouč Bob Boughner.
Když se Luonga novináři ptali na to, jak těžké bylo v jeho věku vracet se po zranění, sympatický šprýmař děkoval lékařskému týmu floridského klubu a trenérovi gólmanů Robbu Tallasovi za to, že mu naložili hromadu práce, aby si byl jist, že bude na návrat stoprocentně připraven. Přesto je i on sám poněkud překvapen, jak dobře se teď věci vyvíjejí. „I já jsem trochu v šoku z toho, jak dobře to po návratu vypadá. Teď jen abychom to udrželi,“ přeje si.
Aby předešel dalším zraněním, musí o sebe více pečovat. Předzápasová rutina, která mu dříve zabrala mezi dvaceti a třiceti minutami, nyní trvá 45 – 60 minut. Nejvíc práce ale přichází na řadu hned ráno po příchodu do haly.
„Není to nic, co bych si každý den užíval. Někdy bych prostě chtěl jen přijít, obléci se do výstroje a jít chytat. Naneštěstí je to tak, jak to je. Ale stále mám v sobě velkou vášeň pro hokej a jsem ochoten udělat vše, co je třeba, abych se v téhle lize udržel,“ říká Luongo.
„Čím jsem starší, tím trvá déle se pořádně nachystat. Pokud bych hrál do pětačtyřiceti jako Jágr, musel bych se začít připravovat už v noci před tréninkem nebo zápasem,“ směje se. Zatímco jeho spoluhráči před sebou mají slibnou budoucnost, brzy devětatřicetiletý gólman si uvědomuje, že jemu ubíhá čas. Moc touží po Stanley Cupu, kariéra ale netrvá věčně.


Trojnásobný finalista Vezina Trophy naposledy vychytal čisté konto proti Montrealu. Jednalo se o jubilejní 75. shutout kariéry, čímž se Kanaďan posunul na jedenácté místo historických tabulek NHL. Jen jedna vychytaná nula jej nyní dělí od posunu na deváté místo, kde by se vyrovnal Edu Belfourovi a Tonymu Espositovi. V historické tabulce výher se rychlým tempem přibližuje třetímu místu.
„Je prostě fenomenální. Od svého návratu nám vyhrál každý zápas. Snažíme se mu to ulehčit, ale kdykoli se nám něco nepovede, on je vždy na svém místě, aby nám kryl záda. Je úžasný,“ říká s obdivem obránce Alex Petrovic, který rovněž připomíná význam veterána v kabině.
„Když odehrajeme špatnou třetinu, řekne si k tomu v kabině svoje, což je dobře. Chceme vyhrávat i pro něj. On je pro nás dalším důvodem, abychom hráli dobře a dostali se do play-off,“ dodal Petrovic.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -