- Reklama -

Nestrašil se v Detroitu drží. Každý den ze sebe vydejte to nejlepší, tvrdí

- Reklama -

V roce 2008 opustil Andrej Nestrašil juniorský tým pražské Slavie a vydal se do Kanady, aby hrál QMJHL v dresu Victoriaville s nadějí, že to bude snadnější cesta do NHL. Risk se mu nakonec vyplatil, i když to trvalo dlouhých šest let. Od začátku této sezóny nechyběl 23letý centr v žádném utkání Detroitu Red Wings.
Detroit jej draftoval už v roce 2009, ale český mladík nedostal šanci se do nabušeného kádru prosadit. Přitom na dvě úspěšné sezóny ve Victoriaville navázal dobrým rokem v týmu P.E.I. a nevedl si špatně ani na dvou juniorských MS. Brány od kabiny Red Wings ale pro něj zůstávaly uzavřené i po přechodu mezi dospělé v AHL.
„Byla to pro mne velká změna, protože jsem najednou hrál čtvrtou lajnu, což mě nikdy předtím nepotkalo,“ vzpomíná na trpké začátky v Grand Rapids. „Ve čtvrtém útoku máte v podstatě na starosti hlavně to, aby tým soupeře nevstřelil gól. Zatímco v prvních dvou řadách jste od toho, abyste góly dávali, takže můžete i víc riskovat. A já jsem věděl, že mám na to hrát mezi těmi lepšími,“ pokračoval.
Nakonec dostal větší příležitost až uprostřed loňské sezóny, když si Detroit, zdecimovaný zraněními, vytáhl nahoru některé jeho spoluhráče. A Nestrašil chytil svoji šanci pořádně za pačesy – v březnu 2014 nasbíral během sedmi utkání 11 kanadských bodů a definitivně si řekl o místo v prvních dvou útocích.
„Trenér v Grand Rapids říkal, že k tomu být skvělý, se stačí sám rozhodnout. Je na vás, jestli ráno vstanete a rozhodnete se, že dnes budete perfektní, nebo vykročíte špatným směrem. A já s tím na sto procent souhlasím. Pochopitelně, že ne každý den můžete být skvělí. Ale když budete pokaždé připraven na to vydat ze sebe to nejlepší, tak se nakonec vše otočí tím správným směrem,“ tvrdí Nestrašil.
V poslední sezóně AHL nakonec odehrál 70 zápasů a skončil pátý v klubovém bodování. „Vrátila se mi víra v to, že můžu hrát na vyšší úrovni. A taky jsem se poučil v tom, že občas to není jen o tom, jestli jste dobrý hráč. Člověk se tím nesmí tolik zabývat, prostě je lepší se oprostit od stresu a neřešit věci okolo,“ myslí si vysoký centr.
„Taky jsem si občas říkal: Proč? Proč se tohle děje zrovna mě? Jenže nemá smysl se takovýma otázkama zabývat, protože na ně prostě není odpověď. Prostě to nechte plavat, jenom to zbytečně zatěžuje vaši mysl. Soustřeďte se jen na sebe a dělejte to nejlepší, co můžete, každý den,“ doporučuje Nestrašil ve svém receptu na úspěch.
Ten jeho přišel letos v létě, kdy mu skvěle vyšel tréninkový kemp Detroitu a klub NHL s ním uzavřel nový roční kontrakt. A možná i díky zranění Pavla Dacjuka dostal šanci. „Měl jsem řadu nabídek z Evropy, kde jsem si mohl vydělat slušné peníze. Ale pokaždé jsem řekl svému agentovi, že nemám zájem. A udělal jsem dobře. Mým snem byla vždycky NHL.“
Zatím odehrál všech šest utkání Detroitu v nové sezóně, nechyběl dokonce ani v tom posledním proti Montrealu, kde už hrál i Dacjuk. Vypadá to tedy, že by se mohl v kádru Red Wings udržet. A když ne, užije si na farmě v Grand Rapids dost zábavy s krajany. V klubu AHL totiž působí také Tomáš Nosek, Martin Frk, a brankář Petr Mrázek.
Že by to byl letos pro Grand Rapids „český rok“? „Uvidíme,“ usmívá se Nestrašil. „Je nás tady opravdu dost. A když k tomu přidáme i kluky ze Slovenska, tak je to skoro polovina týmu. Myslím, že to bude pro nás Čechy dobrý rok. A alespoň budou všichni vědět, kde se rodí opravdu dobří hokejisté,“ směje se na závěr.

Příští zápas v TV: St. Louis – Vancouver, čt/pá 23. říjen, 02:05, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -