- Reklama -

Neuvirth se vrátí, věří ve Philadelphii. Český brankář se popere o místo s Elliottem

- Reklama -

Jeho boj o místo jedničky pokračuje. Rve se o něj už devět let. Minulá sezóna pro něj neskončila zrovna dobře. Neustále čelí zraněním, pořád je jen druhý v řadě. V devětadvaceti letech však neztrácí motivaci vybojovat si svou pozici. „Nechcete mít dvě špatné sezóny za sebou,“ říká Michal Neuvirth. „Chci všem dokázat, že jsem chlap, který sem patří.“
V minulém ročníku zažil na ledě nepříjemný kolaps. Steve Mason se necítil dobře, náhradník Anthony Stolarz byl povolaný na poslední chvíli a v době začátku zápasu byl teprve na cestě na stadión. Neuvirth taktéž nebyl zcela zdráv, bral antibiotika. Nastoupil do branky a během hry byl natolik dehydratován, že zkolaboval. Spoluhráči se zrovna chystali na vhazování.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Mason to vzdal těsně před zápasem,“ vzpomíná ústecký rodák. „Stolie tady nebyl. Prostě se to tak seběhlo. Určitě to vypadalo hrozivě, ale mám za sebou dobré léto, trénoval jsem normálně, cítím se na sto procent.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Všechny testy naštěstí dopadly dobře. Hlava, plíce i srdce českého brankáře jsou v pořádku, doktoři uzavřeli celou záležitost jako dehydrataci. Byl to nicméně nepříjemný závěr sezóny, která se už tak gólmanovi Philadelphie moc nepovedla. S procentem úspěšnosti zákroků 89,1 byl poslední mezi brankáři, kteří nastoupili v základní části aspoň k patnácti zápasům.
„Měli jsme špatný začátek,“ vybavuje si Neuvirth, který zmeškal přípravný kemp Flyers, protože se účastnil s Českou republikou Světového poháru. „Měl jsem dobrou přípravu s reprezentací a pak jsem za ní odchytal pár dobrých zápasů. Pak jsem začal proti Kanadě a prohráli jsme 0:6. Zatřáslo to mým sebevědomím. Není snadné chytat první zápas za vaši vlast a dostat šest gólů. Bylo těžké se s tím srovnat. Vím, že umím chytat lépe, než jsem ukázal minulý rok.“
Embed from Getty Images
Obě strany, brankář i klub, ví, že statistiky průkazně neodhalují Neuvirthův potenciál. Proto jej Ron Hextall podepsal místo Stevea Masona, který už v klubu nepokračuje. Rodák z Ústí nad Labem si nakonec vysloužil dvouletou smlouvu na 5 miliónů dolarů. Střídat se bude s Brianem Elliottem, který přišel z Calgary. S Philadelphií podepsal také smlouvu na dva roky za 5,5 miliónu dolarů, šance obou mužů jsou tedy poměrně vyrovnané.
„Je to určitě dobrý brankář, zkušený chlap. Těším se, až ho poznám,“ říká Neuvirth. „Vždycky se rád učím od ostatních brankářů, takže jsem rád, že se také od něj naučím nové věci. Jak se připravit před důležitými zápasy a podobné věci. Vždycky jsem chtěl být brankářskou jedničkou, což je můj cíl.“
Generální manažer českému gólmanovi věří. „Očekávám, že se Neuvy vrátí a bude zase dobrý. Potřebujeme dva chlapy,“ řekl k situaci v brankovišti Hextall, sám bývalý brankář.
Ještě před začátkem sezóny by se měl Michal Neuvirth dočkat velké životní události. Se svou přítelkyní Karolinou Gudasovou, sestrou Radka Gudase, totiž čekají rodinu. V očekávání je holčička, která by měla přijít na svět 11. září.
„Jdu den za dnem. Cítím, že jsem v létě udělal hodně a moje tělo je v pořádku. Půjde o začátek, dobře rozjet sezóny a zase si hokej užívat,“ těší se Neuvirth.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -