- Reklama -

Nevidí svět v barvách, ale má před sebou zářnou budoucnost

- Reklama -

Kdyby jeho mužstvo nastupovalo proti soupeři v podobně laděných dresech, Tyson Jost by měl problém. V NHL jsou naštěstí trikoty pro domácí a venkovní zápasy dost odlišné. Jinak by se mohlo stát, že by liga přišla o možnost těšit se z působení talentovaného kanadského útočníka.
Na rodáka ze St. Albert by se při letošních výběrech mělo dostat už v pátek, tedy v rámci prvního kola. Vysoké nasazení si vysloužil mimo jiné tím, že v poslední sezóně BCHL byl s průměrem 2,17 bodu na zápas nejproduktivnějším mužem soutěže. Naposledy byl v juniorské soutěži hrané na území provincie Britská Kolumbie z mladíků v draftovém věku takhle aktivní před devíti lety Kyle Turris, kterého následně brala ze třetího místa Arizona. Jost má oproti současnému členu Senators jeden menší handicap – je barvoslepý.
„Když jsem sledoval letošní finále NCAA, říkal jsem si, že bych měl velké problémy rozlišit oba týmy. Jeden měl zelené dresy, druhý žluté. Pro mě to musí být světlý a tmavý, to je v pohodě. Ale už jsem se s tím naučil žít,“ říká hokejista, který má na příští sezónu domluvené angažmá právě v mužstvu letošního vítěze americké univerzitní soutěže, tedy North Dakota Fighting Hawks.
Pokud se ovšem v přípravném kempu některého z klubů NHL nepředvede v takovém stylu, že si hned vybojuje místo na soupisce. Jako excelentní hokejista už se ostatně ukázal na letošním světovém šampionátu osmnáctek, kde ziskem patnácti bodů ze sedmi utkání překonal tři roky starý národní rekord Connora McDavida.
„Tyson je výjimečný hráč a velká osobnost. Pomůže už tak výbornému týmu v Dakotě a jsem si jistý, že bude stejně schopný pomoci i kterémukoliv klubu NHL,“ doporučuje svého svěřence trenér Pentictonu Fred Harbinson. „V útočném pásmu má prvotřídní instinkty, umí si dobře pokrýt puk. Letos zapracoval na své rychlosti při přechodu středního pásma. Může se pyšnit i hrou v defenzívě. Není útočníkem, který by se nestaral o bránění, vždycky je na správné straně puku. Je velice dobrý na vhazování.“
„Mluvil jsem se spoustou lidí, kteří tvrdí, že kráčí ve stopách Jonathana Toewse,“ vynáší závěrečný triumf Harbinson.
Také cesta současného kapitána Chicaga vedla z mládežnických soutěží přes univerzitní NCAA, přestože o něho při Bantam Draftu juniorské WHL jevili zájem Tri-City Americans. Josta si pro změnu vybrali v roce 2013 Everett Silvertips ze stejné soutěže, ale on se chystá do Severní Dakoty. Tam už se na něho těší kouč Brad Berry.
„Vidím v něm skvělého hráče pro obě strany kluziště. Velice dobře čte hru, je velmi bojovný a má přirozený talent ovlivňovat hru,“ snášejí se další slova chvály na hlavu osmnáctiletého Kanaďana. „Už to, že byl jako hráč z univerzity jmenován kapitánem reprezentace do 18 let, je velké uznání.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -