- Reklama -

Nevyměnitelný hokejista neexistuje! Toronto a Columbus si vyměnili Clarksona s Hortonem

- Reklama -

V životě se často říká, že nikdo není nenahraditelný. V hokejovém světě to platí také. Žádný hokejista není nevyměnitelný, o čemž se fanoušci mohli přesvědčit třeba v srpnu 1988, kdy Edmonton poslal zdaleka nejlepšího světového hráče té doby Waynea Gretzkyho do Los Angeles. Nikdo si nemůže být svým místem jistý.
Přesto bývá někdy obtížné se nechtěného hráče zbavit. Důvody mohou být různé – klauzule ve smlouvě o nemožnosti výměny, vysoký plat, pokročilý věk či chatrné zdraví. Mezi takové hráče, u kterých byste předpokládali, že si je žádný rozumný generální manažer nemůže vyžádat, patřili (i když každý z jiného důvodu) také David Clarkson a Nathan Horton. Tedy až do včerejška.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Proč by měl někdo zájem o hráče, který rok nehraje a vůbec není jisté, zda ještě někdy obuje brusle? A kdo by stál o průměrného a drahého hráče, který za královské peníze už delší dobu hraje „tužku“? Přesto se to stalo skutečností. Generální manažer Maple Leafs Dave Nonis ve čtvrtek oznámil, že se dohodl s Columbusem na výměně dvou hráčů s podobně vysokou smlouvou. Do Toronta míří Nathan Horton, opačným směrem putuje David Clarkson.
Devětadvacetiletý Horton se v letošní sezóně na ledě ještě neobjevil kvůli přetrvávajícím problémům se zády. V dresu Floridy, Bostonu a Columbusu odehrál 627 utkání s bilancí 203 branek a 218 asistencí. Ve 43 zápasech play off zaznamenal velmi slušných 36 bodů (15+21) a v roce 2011 se s Bruins mohl radovat ze Stanley Cupu. Do Columbusu přicházel jako velká útočná hvězda a měl se stát hlavní ofenzivní zbraní Jackets. Tento předpoklad se, vinou zdravotních problémů, nikdy nenaplnil. Horton odehrál za Jackets pouhých šestatřicet zápasů.
Za měsíc jednatřicetiletý Clarkson dokázal v ročníku 2011-12 nasázet za New Jersey třicet branek, špatně se mu nevedlo ani v následující zkrácené sezóně, kdy s Ďábly postoupil do finále Stanley Cupu. Po jejím skončení se hned v první den letního přestupního období upsal za královský plat Torontu. Maple Leafs si od něj slibovali, že bude dál sázet solidní porci branek a k tomu přidá svůj důraz a nepříjemný styl hry. Ve svém rodišti měl vydržet dlouhých sedm sezón. Když, obklopen rodinou, smlouvu podepisoval, byl to splněný sen. Co následovalo potom, byla spíš noční můra. Pouhých 26 bodů ve 118 zápasech za Leafs je velkým rozčarováním.
„Někdy hráči z nějakého důvodu prostě nezapadnou do nového města, týmu, do celé organizace. Já Davidovi věřím. Myslím, že tam bude hrát dobře, zapadne k nim a bude mít na jejich hru velký vliv,“ řekl GM Toronta Dave Nonis.

Oba hráči podepsali v létě 2013 téměř totožné smlouvy, brzy se však oba dostali do potíží. Horton utrpěl v polovině loňského ročníku zranění zad a od té chvíle se v NHL neobjevil. Otázkou navíc zůstává, zda se vůbec někdy k hokeji vrátí. V nedávném rozhovoru přiznal, že jej zranění limituje i v běžném životě. Tvrdil, že kolikrát má problém vstát ráno z postele a hrát si se svými dětmi. To neznělo zrovna optimisticky.
„Býval to elitní hráč, který vyhrál pohár, prostě světová třída. Pokud by se dokázal vrátit, bylo by to skvělé. A jestli se nevrátí, finančně jsme si nepohoršili. Navíc získáváme místo pod platovým stropem,“ zdůvodnil svůj krok Nonis.
Po sezóně 2013-14, která byla velkým zklamáním, se zdálo, že Clarkson konečně našel svou roli v týmu a mohl by navázat na své dávné výkony z New Jersey. V předsezónním přípravném zápase se ale zapojil do bitky, když spěchal na pomoc parťákovi Philu Kesselovi. Chtěl ukázat, že se dokáže postavit za spoluhráče. Jenže měl smůlu. Za přeskočení mantinelu a zapojení do bitky dostal nemilosrdný trest – stopku na deset utkání. Zmeškal tak začátek základní části. Torontu s přibývajícím časem už tradičně docházel dech, přestalo se dařit a se spoluhráči se svezl i Clarkson. Změna prostředí vypadala jako rozumná možnost.
„Nemuselo se to stát hned teď, ale jakmile jsme se o této možnosti začali bavit, dávalo nám to smysl. Diskutovali jsme o tom a rozhodli se, že pro něj bude lepší, když ještě v této sezóně odehraje za nový tým nějaké zápasy, než kdybychom ho vyměnili v létě a on by šel do kempu před sezónou jako nový,“ vysvětluje Nonis.
Javorové listy se tak mohou pohnout z místa. Výprodej odstartovala výměna Fransona a Santorelliho do Nashvillu, následoval přesun Daniela Winnika do Pittsburghu a právě Clarkson. Všeobecně se očekává, že u těchto čtyř jmen nezůstane, přetřásají se i jména tahounů týmu Kessela a Phaneufa.
„Potřebujeme udělat nějaké změny, to je evidentní. Máme pár dobrých hráčů, kteří ale letos nehrají tak, jak jsou schopní. To však neznamená, že se budeme zbavovat každého jen proto, abychom rozmetali soupisku. Musíme dostat řádnou protihodnotu,“ odhaluje své plány GM Nonis.
Toronto se zbavilo Clarksonova kontraktu s ročním příjmem 5,25 milionu dolarů a nahradilo jej Hortonem, který bere 5,3 milionu ročně. Novou akvizici však Leafs zapíší na listinu dlouhodobě zraněných, což znamená, že Hortonovi sice budou muset platit (mohou si to dovolit), ale jeho mzda se nebude započítávat do platového stropu. Leafs tak získají pod stropem prostor pro další operace. Pokud by se Horton k hokeji vrátil, přivítají navíc v sestavě excelentního střelce.
Naproti tomu Blue Jackets se zbavili Hortona, kterému museli platit přes pět milionů za to, že nehrál. Za stejné peníze alespoň získali hráče, který se na ledě přetrhne a pokusí se dokázat, že není jen přeplaceným drsňákem s jedinou výbornou sezónou v kariéře. A budou doufat, že změna prostředí Clarksonovi prospěje a pomůže k tomu, aby svou uvadající kariéru oživil. Řeči, že Toronto vyhrálo ve výměně, při níž získalo hráče, který za něj pravděpodobně nikdy nebude hrát, určitě budou Clarksonovi dostatečnou motivací.

- Reklama -


Po důkladnějším pohledu už tahle výměna zkrátka dává smysl pro obě strany. A pro hokejisty znamená jasný vzkaz: ať už jste dlouhodobě vážně zranění, nebo průměrní hráči s šíleným platem, nikdy nevíte, kdo vám nabídne další šanci.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -