- Reklama -

New York Rangers: Přestavba začala, Lundqvist zůstává

- Reklama -

Generální manažer:
Jeff Gorton
Hlavní kouč:
David Quinn
Kapitán:
neurčen
Umístění v ročníku 2017-18:
8. místo v Metropolitní divizi (77 bodů)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
53 – Mats Zuccarello (16+37)
47 – Mika Zibanejad (27+20)
44 – Kevin Hayes (25+19)
Nejlepší střelec 2017-18:
27 – Mika Zibanejad
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+11 Marc Staal, Michael Grabner
Nejtrestanější hráč:
Brendan Smith – 69 trestných minut
Příchody:
Adam McQuaid, Dustin Tokarski
Odchody:
David Desharnais, Steven Kämpfer



Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Henrik Lundqvist, Alexandar Georgiev
(Marek Mazanec, Dustin Tokarski)
Obrana:
Brady Skjei – Kevin Shattenkirk
Marc Staal – Neal Pionk
Brendan Smith – Anthony DeAngelo
(Adam McQuaid, Libor Hájek, Ryan Lindgren, John Gilmour)
Útok:
Chris Kreider – Mika Zibanejad – Pavel Bučněvič
Vladislav Namestnikov – Lias Andersson – Mats Zuccarello
Filip Chytil – Kevin Hayes – Ville Meskanen
Jimmy Vesey – Ryan Spooner – Jesper Fast
(Brett Howden, Vinni Lettieri, Boo Nieves, Matt Beleskey, Cody McLeod, Peter Holland, Timothy Gettinger)
Shrnutí:
Vedení klubu v průběhu minulé sezóny fanouškům oznámilo, že tým se vydá cestou postupné přestavby. Jako by tím dali Jezdci najevo, že na úspěch v současné situaci rezignují a zaměří se na budoucnost. Play-off bylo dávno ztracené a fanoušci alespoň věděli, na čem jsou. Ještě před uzávěrkou přestupů pak New York opustili Ryan McDonagh, J.T. Miller, Rick Nash nebo Michael Grabner.
Fanshop týmuIhned po skončení sezóny byl odvolán kouč Alain Vigneault, na jehož místo byl dosazen David Quinn, úspěšný trenér z Boston University. Jinak ale k mnoha změnám v létě nedošlo. Odešel zkušený útočník David Desharnais a přišel defenzivní zadák Adam McQuaid, za něhož Rangers poslali do Bostonu jiného beka, Stevena Kämpfera. Konkurenci v brankovišti pak rozšířil Dustin Tokarski.
Právě v brankovišti najdeme už dlouhá léta největší hvězdu týmu a výraznou osobnost celé ligy – Henrika Lundqvista. Šestatřicetileý Švéd zůstává věrný jedinému klubu, který ve své zámořské kariéře poznal. Několikrát se nechal slyšet, že je šťastný tam, kde je, a nikam odcházet nehodlá. Podobně jako Robertu Luongovi na Floridě se mu ale čas na získání Stanley Cupu, po kterém moc touží, krátí.
Zajímavé bude sledovat, kdo mu bude krýt záda. Post dvojky pro sebe budou chtít uzmout Alexandar Georgiev, Marek Mazanec i Dustin Tokarski.
Ofenzivu týmu z Manhattanu by měli táhnout ti služebně nejstarší, zejména Chris Kreider, Mika Zibanejad a Mats Zuccarello. Potěšující je zejména návrat Chrise Kreidera, který loni vynechal část sezóny kvůli krevní sraženině, ale nyní by měl být zcela fit. Podporovat by je měli také Kevin Hayes, Pavel Bučněvič či Vladislav Namestnikov. Na uvolněné posty v sestavě se pak tlačí několik velmi talentovaných mladíků, především Lias Andersson, Filip Chytil nebo Brett Howden.
Také v zadních řadách najdeme mix zkušených veteránů a mladých nadějí. Přesilovku by měl řídit Kevin Shattenkirk, o defenzivní stránku se pak stará Marc Staal. Z těch mladších si už stálé místo v sestavě vydobyl velmi dobrý Brady Skjei, loni se v prvním týmu usadil i Neal Pionk a hrát by měl také Anthony DeAngelo.
Mnohem lepší výkony se ale očekávají zejména od Brendana Smithe, který přišel jako bek do prvních dvou párů a loni hrál tak mizerně, že nakonec putoval na farmu. O svou šanci se v přípravném kempu prali také Libor Hájek nebo Ryan Lindgren.
Asi se nedá úplně očekávat, že by letos omlazení Rangers postoupili do play-off. Přestavba je obvykle poměrně bolestným procesem. Když se ale povede, za několik málo let může být nově stvořený tým v ligové špičce.
Jezdci se nyní budou soustředit na to, aby postupně zabudovali do týmu další a další mladíky a aby se pomalu zlepšovali. Cíl je jasný, vybudovat v Madison Square Garden opět jednoho z aspirantů na Stanley Cup.
Vedení klubu musí uvážit, kdo bude tvořit jádro „nových“ Jezdců, a kdo bude balit kufry. Vymění generální manažer Jeff Gorton ještě další opory? Zůstanou Hayes či Zuccarello? A co Lundqvist? Nebude touha po poháru přece jen silnější?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -