- Reklama -

Nezastavitelný Gostisbehere bodoval pojedenácté v řadě

- Reklama -

Shayne Gostisbehere. Nesnadno zapamatovatelné příjmení o dvanácti písmenech. Stejně dlouhá možná po dnešním večeru bude šňůra zápasů, v nichž hokejista Philadelphie bodoval. Už současných jedenáct utkání v řadě je ovšem historickým rekordem NHL mezi začínajícími obránci.
Série 22letého nováčka začala 19. ledna brankou do torontské sítě, zatím posledním  příspěvkem byl včerejším gól Philadelphii. Mezitím se Gostisbehere trefil ještě jednou a přidal jedenáct asistencí. Devět ze čtrnácti bodů nasbíral při přesilovkách.
„Kdybyste mi před sezónou řekli, že něco takového dokážu, považoval bych vás za blázny,“ směje se rodák z Pembroke Pines na Floridě. „Tenhle rekord je poctou mým spoluhráčům a trenérům, kteří mě posílají do speciálních formací.“
Ghost čili Duch, jak si spoluhráčovo jméno zkrátili ostatní členové Flyers, byl draftován před čtyřmi roky ve třetím kole. Jak vidno z místa narození, nepochází z hokejově významného trhu, a stejně náročnou pouť absolvoval i na cestě do NHL. Jeho mateřským klubem je Union College v univerzitní soutěži ECAC (součást NCAA), jehož „absolventy“ proniknuvší do nejslavnější soutěže světa lze spočítat na prstech obou rukou.
Ve vzdálenější minulosti jimi byli brankář Steve Baker (NY Rangers), útočník Mario Giallonaro (Colorado Rockies) a obránce Duane Joyce (Dallas), v nedávné době se k nim přidali brankář Keith Kinkaid (New Jersey) a útočníci Jeremy Welsh (Carolina, Vancouver) a Josh Jooris (Calgary).
Sezónu po draftu strávil ještě na vysoké škole. Loňský ročník prakticky celý vynechal kvůli přetrhaným kolenním vazům. V letošním přípravném kempu si místo v sestavě nevybojoval, ale když se v polovině listopadu zranil Mark Streit, dostal juniorský mistr světa z roku 2013 pozvánku do prvního týmu Letců a na farmu už se nevrátil.
„Je pro nás důležitým hráčem,“ říká o svém svěřenci, jehož průměrný ice-time už narostl na 19 minut, trenér Letců Dave Hakstol. „Hodně si věří s pukem a nebojí se zapojit do ofenzívy, ať už při hře v pěti nebo při přesilovkách.“
Po dvou třetinách základní části patří Gostisbehereovi s 30 body páté místo v nováčkovských statistikách, přestože má odehráno o dvacet utkání méně než zbylí členové elitní desítky. V tvrdé konkurenci Artěmije Panarina, Dylana Larkina, Jacka Eichela a dalších to asi nebude stačit ani na nominaci na Calderovu trofej, filadelfský mladík nicméně věří, že v NHL ještě obtiskne výraznou stopu.
„Věřím si od chvíle, kdy mě povolali z farmy, bez toho by to nešlo. Když se podíváte, co kdo předvádí na ledě, poznáte z toho, jestli si věří nebo ne. Důvěra ve vlastní schopnosti je důležitou součástí hokeje,“ říká.
Chcete další důkaz, že Shayne Gostisbehere se v klíčových momentech nebojí vzít zodpovědnost do vlastních rukou? Tady je. Osm z jeho deseti branek padlo v době, kdy byl stav utkání nerozhodný.
„Je to úžasný hráč a bude se ještě lepšit,“ předvídá kolegovi zářnou budoucnost Wayne Simmonds, díky jehož skoku skončila včera Gostisbehereova střela v síti New Jersey. „Je milé vidět, že se mu podařilo dosáhnout rekordu.“
Série bodových příspěvků v jedenácti utkáních po sobě je nejen nováčkovským rekordem mezi obránci NHL, ale také nejlepším zápisem v historii Flyers v podání jakéhokoliv zelenáče bez ohledu na hokejovou profesi.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -