- Reklama -

NHL bojuje s příušnicemi, vedení poslalo týmům instrukce

- Reklama -

Některé týmy NHL zaskočila kuriózní situace, elitní zámořskou soutěž totiž začíná ochromovat epidemie příušnic. Ve středu odpoledne byla nemoc diagnostikována už u patnácti hráčů pěti klubů a další v současnosti čekají na výsledky testů.
Varování ohledně možného šíření nemoci poslalo týmům vedení NHL už v listopadu, kdy se příušnice objevily u hráče San Jose Sharks. Vzhledem k rostoucímu počtu nakažených hráčů poslal v úterý zástupce komisaře Bill Daly (na snímku) všem klubům další instruktážní pokyny, jak se chovat v případě onemocnění člena týmu a jak zabránit dalšímu šíření viru.
„V zatím poslední zprávě jsme byli mnohem konkrétnější, i když základní informace zůstává stejná. Specifikovali jsme jednotlivé postupy při objevení příznaků nemoci a vedoucí pracovníci klubů byli dostatečně instruováni. Všichni víme, co je to za nemoc, jak se přenáší a jaké kroky je třeba učinit, aby se minimalizovala ohniska epidemie,“ řekl novinářům v telefonickém rozhovoru Daly.
„Vyzvali jsme týmy k maximální opatrnosti, ale domnívám se, že není třeba mít přehnané obavy. Myslím, že problém je v médiích trochu nafouknutý. Typ onemocnění, který se u hráčů NHL zatím vyskytl, nepatří k agresivním variantám a neobávám se komplikací v podobě např. zánětu mozkových blan. Současný stav by neměl mít žádný zásadní dopad na průběh a fungování ligy,“ dodal Daly.
Z rozhovoru s Dalym také vyplynulo, že ligová komise NHL nechce direktivně vstupovat do rozhodování klubů, jejichž zdravotnický personál je dostatečně erudovaný a zodpovědný – většina týmových lékařů uvažuje o preventivním očkování, které by mělo hráčům posílit imunitu. Podle Centra pro kontrolu a prevenci je účinnost vakcíny efektivní až v 88 procentech případů.
Mezi patnáctkou hráčů NHL, kterým byly příušnice diagnostikovány, je i kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, jenž musel vynechat dvě utkání a bude chybět i v pondělním zápase s Tampou Bay.
Crosby se necítil dobře už při pátečním tréninku Penguins, do kterého nastoupil s viditelně nateklou pravou tváří. Vedení klubu nechtělo v té době spekulovat o příčině otoku, ale o dva dny později byly u hvězdného útočníka příušnice potvrzeny. Kdy se Crosby vrátí na led, není ještě jasné, ale podle lékařů by měl infekční část nemoci překonat asi za pět dnů.
Dalším jménem na soupisce marodky Tučňáků je útočník Beau Bennett. Kromě Pittsburghu a San Jose bojují s příušnicemi také hráči Minnesoty, Anaheimu, New Jersey a New York Rangers. Vzhledem k virové povaze choroby se některé kluby NHL rozhodly odložit svou účast na charitativních akcích, mezi které patří i návštěvy hráčů v dětských nemocnicích. Aktivity tohoto druhu zatím pozastavily týmy Calgary, Minnesoty, Caroliny nebo NY Islanders.
Příušnice (zdroj: Wikipedie – Repetitorium prakt. lékaře, lat. parotitis epidemica, parotitida) infekční onemocnění, kterým může onemocnět prakticky každý člověk. Nejčastěji se však objevuje v dětském věku (zpravidla od 2 let věku). Nemoc se šíří podobně jako běžná chřipka, např. kapénkovou infekcí, její inkubační doba činí 12 až 21 dnů.
Nemoc napadá příušní slinné žlázy, které se nacházejí mezi dolní čelistí a ušním lalůčkem v příuší (odtud pak pochází český název této nemoci), zde se také nemoc projevuje otoky a bolestivostí. Ne vzácně se však nemoc může manifestovat i v jiných orgánech, zvláště pankreatu, CNS a ve varlatech.
Onemocnění příušnicemi způsobuje Paramyxovirus. Nejúčelnější obranou proti tomuto onemocnění je očkování vhodnou vakcínou. Inkubační doba příušnic je 15-24 dní, průměrně 19 dní. Mezi klinické projevy patří horečka a parotitida, neboli zánět příušní slinné žlázy, který se projevuje bolestivostí, zarudnutím a zduřením, obvykle nejprve na jedné straně.
Průběh onemocnění je obvykle mírný a projevy spontánně vymizí. Někdy může onemocnění provázet přechodná jednostranná hluchota. Nemocný je infekční sedm dní před a sedm dní po otoku slinné žlázy.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -