- Reklama -

NHL přišla o další významnou postavu své historie. V 93 letech zemřel Ted Lindsay

- Reklama -

Fanshop týmuJeden ze symbolů Detroitu Red Wings, mnohými velebený kapitán a člověk, jenž se nesmazatelně zapsal do historie svojí rolí při zakládání Hráčské asociace (NHLPA), Ted Lindsay zemřel dnes ve věku 93 let.
Svoji profesionální kariéru začal v roce 1944 v dresu Detroit Red Wings. Od druhé půlky 40. let do první půlky let padesátých byl jednou z nejzářivějších hvězd kanadskoamerické soutěže. Společně s Gordiem Howem a Sidem Abelem tvořil tzv. Production line (výrobní linka), která děsila obrany a gólmany celé soutěže.
Ofenzivní všeuměl
Na ledě zaujal obrovskou urputností, nic jiného než vítězství pro něj neexistovalo. V NHL navazoval na svého otce Berta, jenž strávil po jedné sezoně v Toronto Arenas a Montreal Wanderers. Lindsay s Detroitem, který vedl od roku 1952 jako kapitán, celkem čtyřikrát vyhrál Stanleyův pohár (1950, 1952, 1954, 1955). Byl všestranným útočníkem, střílel a nahrával branky. I přes nevysokou postavu se nebál shodit rukavice. Kvůli své neústupnosti dostal přezdívku „terrible“.
„Hrál jsem kvůli tomu, abych vítězil. Na ledě neexistovali žádní přátelé, pouze protivníci,“ popsal svoji zarputilost legendární útočník o mnoho let později.
Za své spoluhráče uměl bojovat i mimo led, když spoluzaložil hráčské odbory. Kvůli tomu se však dostal do křížku s majitelem Red Wings, který jej vyměnil do Chicaga. V dresu Blackhawks odehrál tři sezony, než v roce 1960 ukončil kariéru. Po čtyřech letech se z penze vrátil a odehrál ještě jeden ročník v dresu Red Wings. V devětatřiceti letech si ve své poslední sezoně připsal 28 bodů v 69 zápasech.
V Hokejové síni slávy jeho jméno naleznete už od roku 1966. Od roku 2010 se jmenuje trofej pro nejlepšího hráče soutěže podle hlasování hráčů po něm – Ted Lindsay Award. Jeho stopa je také viditelná každý rok při předávání Stanley Cupu. Lindsay byl totiž první, kdo vyrazil s pohárem na oslavné kolečko po ledě.
Odpočívejte v pokoji, velikáne.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -