- Reklama -

NHL se bojí. Crosby je už třináctou obětí přiušnic

- Reklama -

Přestože ještě v pátek všechna zámořská média citovala uklidňující zprávu, podle níž Sidney Crosby nemá příušnice, na které měli lékaři podezření, o pouhých několik desítek hodin později je všechno jinak. Kapitán Pittsburghu nepříjemnou nemocí skutečně trpí. V tuto chvíli už je v izolaci, aby nedocházelo k dalšímu šíření choroby, která odstavuje další a další hráče NHL.
Crosby prošel testy v rámci týmu Dr. Dhamershe Vyase a výsledek byl negativní. Vzorky ale byly odeslány ještě do jiného lékařského centra, kde sofistikovanější testy diagnózu příušnic potvrdily. Hokejista Penguins měl oteklou tvář, nemocí trpělo již několik hráčů v lize. Crosby byl proto preventivně ponechán mimo hru, teď si zřejmě nezahraje několik týdnů.
„Vyvíjelo se to rychle, jeho stav se proti předešlému dni prudce zhoršil,“ informoval Dr. Vyas. Se skupinou kolegů byl překvapen, neboť krevní testy potvrdily, že Crosby má silnou imunitu a vůči příušnicím byl očkován.
„Proto nás to trochu zaskočilo,“ řekl lékař. „Všechny indikace potvrzovaly, že byl proti nákaze dobře chráněn. Už před dvěma týdny jsme prohlédli také zbytek týmu, jakmile se příušnice v NHL objevily. Chtěli jsme mít náskok.“
Nikdo další v týmu Penguins v tuto chvíli známky nákazy nejeví, generální manažer Jim Rutherford však ujistil, že bude každý hráč bedlivě sledován. Strach z epidemie začíná děsit celou NHL. Příušnice už má prokazatelně tucet hráčů, Crosby je třináctý. Čtrnáctým aktuálně podezřelým je Derick Brassard z New York Rangers. Celkem hlásí nakažené příušnicemi pět klubů NHL.
„Co se děje, nás velmi znepokojuje. Je to venku a nejde jen o sportovce, ale i o lidi,“ řekl trenér Calgary Flames Bob Hartley. „Za tu dobu, co jsem v NHL, si něco takového nevybavuji.“
První ohlásili tuto nemoc v Anaheimu. Odtud si zřejmě nákazu odnesli hráči Minnesoty a St. Louis, kteří použili v říjnu v krátké době v této hale stejnou šatnu pro hosty. Problém je, že nemoc se týden až dva vůbec neprojevuje, přitom už můžete být nositelem nákazy.
„Největší komplikace, které v tomto případě čelíme, je relativně dlouhé období mezi počátkem nemoci a prvními příznaky,“ řekl ligový viceprezident Bill Daly. „Všechny týmy jsou si toho vědomy, podnikají nezbytné kroky. Společně doufáme, že je jen otázkou času, kdy se přes všechno dostaneme.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -