- Reklama -

NHL start Vojnova na Světovém poháru nechce povolit, Rusové hledají cestu k dohodě

- Reklama -

Když byly před dvěma týdny zkompletovány soupisky všech účastníků Světového poháru, jedno jméno rozpálilo hokejové činovníky v zámoří doběla. Rusové si totiž dovolili zařadit do nominace petrohradského obránce Vjačeslava Vojnova.
V čem je problém? Jak určitě víte, pořadateli World Cupu jsou NHL spolu s hráčskou unií NHLPA, nikoliv Mezinárodní hokejová federace. Jenže NHL bývalého zadáka Los Angeles na podzim roku 2014 suspendovala v souvislosti s jeho obviněním z domácího násilí.
„Před začátkem turnaje v září samozřejmě budeme muset prodiskutovat jeho status s asociací,“ oznámil hned po zveřejnění dodatečné ruské nominace zástupce komisaře Bill Daly. „Momentálně ale nepředpokládám, že by Vojnovovi bylo umožněno startovat na Světovém poháru.“
Nejvyšší šéf NHL Gary Bettman byl při interview poskytnuté o pár dní později nekompromisnější. „Liga ho suspendovala a zástupcům ruské federace jsme sdělili, že nebude moci nastoupit. Jestli se to někdo bude pokoušet řešit, to už je jiný příběh, ale na jeho statusu se nic nemění.“
Zvrátit toto rozhodnutí se Rusové každopádně snaží. Začátkem června vydali tiskové prohlášení, podle něhož vyjednávají s NHL a hledají přímluvce i u prezidenta IIHF Reneho Fasela. „Doufáme, že zorganizování světového šampionátu bude mít pozitivní dopad na celou záležitost a našemu obránci bude umožněno zařazení na soupisku,“ připomínají se jako pořadatelé nedávno skončeného MS.
Tento týden viceprezident ruského hokejového svazu Roman Rotenberg v rozhovoru pro stránky Allhockey.ru nastínil další cestu, kterou se při obhajobě Vojnovovy účasti hodlají vydat – cestu precedentů.
„Naši právníci připravili stanovisko k celé situaci. Existuje spousta případů, kdy byl hráč potrestán a poté mu bylo umožněno zúčastnit se sportovních soutěží – např. Dany Heatley či Dennis Rodman v NBA,“ řekl Rotenberg. „Budeme na tyto precedenty odkazovat a žádat, aby našemu hráči byl umožněn start. Jsme připraveni na pozitivní dialog.“
Citovaný příklad Danyho Heatleyho odkazuje na situaci z podzimu 2003, kdy při autonehodě zaviněné kanadským útočníkem zemřel jeho týmový kolega z Atlanty Dan Snyder. Heatley, který později u soudu dostal tříletou podmínku, po návratu z marodky normálně nastupoval v NHL a figuroval i na soupisce Kanady pro Světový pohár 2004.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -