- Reklama -

NHL truchlí. Bývalý hokejista, otec Zacha Pariseho, zemřel na rakovinu

- Reklama -

Smutná zpráva o nepříjemné ztrátě zasáhla National Hockey League. J.P. Parise, bývalý hokejista slavné zámořské ligy a otec Zacha Pariseho, zemřel ve středu ve věku 73 let. Po dlouhém a statečném boji podlehl rakovině.
„Po dlouhém boji s rakovinou plic zemřel J.P. Parise ve středu večer se svou rodinou po boku,“ sdělila rodina Pariseových v prohlášení na klubovém webu. „Vážíme si projevené podpory od všech členů rodiny, přátel a celé hokejové komunity v tomto náročném čase. J.P. byl skvělý manžel, otec a dědeček a všichni ho budeme moc postrádat.“
Parisemu byla diagnostikována rakovina plic čtvrtého stupně loni v lednu, na podzim musel být na zhruba měsíc hospitalizován, neboť tělo obtížně snášelo následky chemoterapie. Když byla ale léčba přerušena, jeho stav se bohužel opět zhoršil.
„Je to ta nejtěžší věc, se kterou jsem se musel zatím ve svém životě vyrovnat,“ řekl syn Zach, který dostal od Minnesoty volno, aby mohl být poslední dny s otcem. „Je to těžké sledovat, vážně obtížná záležitost. Hokej byl naše věc. Jeho příchod na každý zápas, jejich sledování, povídaní po každém utkání, to všechno tu najednou nebude… Hlavně pro matku bylo kruté sledovat, jak trpí v bolestech.“

Jean Paul Parise se narodil 11. prosince 1941 se Smooth Rock Falls, v kanadské provincii Ontario. V NHL debutoval za Boston, krátce nastupoval za Toronto, od roku 1967 po rozšíření ligy pak hrál skoro osm let za Minnesotu North Stars. Další čtyři sezóny nastupoval za New York Islanders, odejít stihnul krátce před nástupem vítězné dynastie Potvina, Bossyho a Trottiera. Půl roku hrál také za Cleveland. Celkem nastoupil v NHL k 890 zápasům s bilancí 594 bodů (238+356).
„Rodina National Hockey League truchlí a ochraňuje vzpomínku na J.P. Pariseho. Především v jeho domově v Minnesotě byl svrchovaným hokejistou, učitelem a správcem této hry. Jeho vášeň a oddanost hře se přenesla i na syna Zacha. NHL posílá srdečné kondolence jeho rodině a celé organizaci Minnesoty Wild,“ stojí v prohlášení Garyho Bettmana za kanadsko-americkou soutěž.

Jednu z nejlepších sezón odehrál J.P. Parise v letech 1969-70, kdy nasbíral 72 bodů (24+48), tento výkon ještě vylepšil o tři body v sezóně 1972-73. V obou ročnících si zahrál Zápas hvězd. V roce 1972 nastoupil za Kanadu ve slavné Sérii století proti Sovětskému svazu. Objevil se v šesti z osmi zápasů a zaznamenal dvě branky a dvě asistence. Rekordmanem byl v počtu trestných minut, za což mohl hlavně trest do konce utkání v osmém vzájemném duelu.
Jako trenér strávil část kariéry v pozici asistenta v Minnesotě, následně se věnoval mládeži v Shattuck-St. Marry v Minnesotě. Hrál zde jeho syn Zach, ale také třeba Sidney Crosby, jenž býval jistou dobu častým hostem u Pariseových na večeře. „Byl to skvělý člověk. Byl vždycky pozitivní a optimistický,“ zavzpomínal na Pariseho seniora kapitán Penguins už v listopadu.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -