- Reklama -

Nikdy jsme odtud nechtěli odcházet, říká za celou rodinu k návratu do Glendale Vrbata

- Reklama -

Dlouho čekal, zda dostane optimální nabídku. Nakonec se jí dočkal z klubu, kde už dříve působil. Radim Vrbata považuje návrat do týmu Arizona Coyotes (Glendale, stát Arizona) po dvou letech ve Vancouveru za ideální řešení.
Pětatřicetiletý útočník podepsal jednoletou smlouvu, jejíž finanční náležitosti nebyly dosud oficiálně zveřejněny, nicméně spekuluje se, že by mělo jít o jeden milión dolarů plus bohaté výkonnostní bonusy.
„Všechno to dává hokejový smysl,“ raduje se rodák z Mladé Boleslavi, který se u Kojotů sejde se známým trenérem Davem Tippettem. „Jde taky o rodinu, to určitě. Jsme šťastní, že se s celou rodinou vracíme do Phoenixu. Nikdy jsme odtud nechtěli odcházet.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Vrbata by měl plnit úlohu mentora pro mladé hráče, kterých je v Arizoně několik, a další zřejmě od příští sezóny přibudou. Zdobí ho univerzálnost. Kojoti už získali výměnou Alexe Goligoskiho, podepsali volné hráče Jamieho McGinna a Ryana Whitea, k tomu prodloužili spolupráci se Shanem Doanem. Vrbata je dalším, kdo přinese do mladého mužstva zkušenosti.
S 259 brankami za 14 sezón je prověřeným střelcem. V sezóně 2011-12 nastřílel dokonce 35 gólů, což zůstává jeho dosavadním maximem. Nízká smlouva nepředstavuje pro klub velké riziko. Teprve s výkonnostními bonusy se může český střelec dostat až někam na 3 milióny dolarů.
„Je to dobře strukturovaný kontrakt, proto jsme ho využili,“ řekl za klub generální manažer John Chayka. „Když bude hrát dobře, nemusí to být jen jeden rok.“
Za Kojoty odehrál Vrbata v letech 2009-14 dohromady 428 utkání, ve kterých nastřílel 137 branek a posbíral 288 bodů. Hrál také za Colorado, které ho v roce 1999 v sedmém kole draftovalo. Dál za Carolinu, Chicago, Tampu Bay a Vancouver.
S Canucks podepsal v roce 2014 dvouletý kontrakt v hodnotě 10 miliónů. Lákala ho možnost nastupovat s Danielem a Henrikem Sedinovými. O tu ale hlavně ve druhé sezóně přišel a nastupoval už především s druhořadými spoluhráči. Z 63 bodů z prvního ročníku tak spadnul na 27, k tomu přidal loni hrozivých -30 bodů v tabulce pravdy.
„První rok byla myslím sezóna, ve kterou jsem doufal. Všechno šlo, jak mělo, dařilo se mi. Druhá sezóna byla úplně odlišná, ale tak to někdy chodí. Nelétejte v oblacích, když se vám daří, a nepadejte moc nízko, když vám to nejde,“ říká Radim Vrbata.
„Bylo to zklamání, ale teď se vracím do klubu, který znám, kde mě zná trenér. Ví, co ode mě čekat, mělo by to být efektivní spolupráce. Těším se na to,“ dodává český forvard.
V to samé věří i nejvyšší klubové vedení. „Viděl jsem ho hrát s chytrými, šikovným hokejisty, kterých máme několik, hlavně těch mladých. Potřebujeme tyhle lajny stabilizovat. Trenér za něj bude rád. Určitě ho využije, aby dostal z celého týmu co nejvíc. Vím, že se mu to povede,“ věří v úspěšnost návratu Vrbaty do známého prostředí generální manažer Arizony.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -