- Reklama -

Noc nováčků v Bostonu! McAvoy jako Gordie Howe

- Reklama -

Mimořádně silná skupina letošních nováčků se už předvedla mnohokrát. Brock Boeser, Adrian Kempe nebo Alex DeBrincat třeba nasázeli hat-trick, Mathew Barzal zase posbíral za zápas pět asistencí. Tohle tu ale letos ještě nebylo. Opěvovaný bostonský zadák Charlie McAvoy si při výhře Medvědů nad Columbusem v poměru 7:2 připsal tzv. „hat-trick Gordieho Howea“.
O co jde? Tohle označení se v zámoří používá pro výkon, kdy hráč v zápase zaznamená gól, přihrávku a absolvuje bitku. Přesně to se McAvoyovi včera podařilo. Rukavice shodil tento klenot zadních řad Bostonu v NHL vůbec poprvé. Ve svém předchozím působišti přitom tohle umění trénovat nemohl, v univerzitní NCAA jsou bitky zakázané.
Cenné rady mu udělil až letos na jaře Tyler Randell, bývalý hráč Bruins a vyhlášená těžká váha. Ten si vzal mladíka stranou, jakmile se poprvé hlásil ve farmářském týmu Medvědů v Providence. „Hned první den jsme spolu zůstali po tréninku asi patnáct minut na ledě. Naučil mě, jak se mám chránit,“ vybavuje si McAvoy.
Devatenáctiletý obránce se včera nejprve gólově prosadil při přesilovce a ve třetí třetině se pak popral s jiným mladým hráčem draftovaným vysoko v prvním kole. Soupeřem mu byl urostlý Pierre-Luc Dubois. Později si ještě připsal asistenci, čímž zkompletoval nepříliš častý kousek. V dresu Bruins se něco podobného naposledy povedlo Zdenu Chárovi v roce 2013.
„Neměl jsem to na seznamu,“ smál se jeden z hrdinů večera po utkání s tím, že hat-trick Gordieho Howea nebyl jeho cílem. „Hraju s velkým zaujetím a vášní a on (Dubois) dělá to samé. Tyhle věci se někdy zkrátka stanou. Letos už to párkrát viselo ve vzduchu a dnes se to prostě stalo. Přišlo to velmi rychle. Myslím, že jsem se chránil docela dobře,“ říkal dobře naladěný bek.
Nebyl to však pouze McAvoy, kdo na sebe strhnul pozornost. Výjimečný večer zažila celá řada zelenáčů v bostonských dresech. „Rookies“ přispěli k hladké výhře parádními devíti body!
Danton Heinen a Jake DeBrusk zaznamenali po třech bodech (1+2), již zmiňovaný McAvoy zapsal body dva (1+1), asistenci přidal také Anders Bjork.
„Byl to od nich parádní zápas. Jake (DeBrusk) a Heins (Heinen) byli skvělí a Chuckie (McAvoy) předvedl výbornou bitku a hat-trick Gordieho Howea. Je skvělé vidět tyhle kluky tak zapálené do hry. Dnes pro nás vyhráli zápas,“ chválil mladíky Brad Marchand, autor jedné z branek.
Medvědi proti Columbusu využili dvě přesilovky a v obou případech měli na ledě přesilovkovou formaci se čtyřmi nováčky. „To je určitě pozitivní. Ti kluci mají talent, jde jen o to, aby to ukázali v ten pravý čas. Dnes to do sebe všechno zapadlo,“ pochvaloval si kouč Bruce Cassidy.
„Obvykle doufáte, že třeba dva z nich (nováčků) budou nadprůměrní a ostatní předvedou alespoň průměrný výkon a něco se naučí, nasají zkušenosti. Dneska ale byli všichni výborní,“ dodal Cassidy.
„Máme v sestavě šikovné a pracovité kluky. Dnes jsme dali pěkné góly. Takhle to máme rádi, líbí se nám tenhle herní styl. Hráli jsme vážně dobře a můžeme si z toho odnést spoustu pozitivních věcí. Ten zápas ale musíme hodit za hlavu a připravit se na další těžký duel, který nás čeká už dnes večer,“ krotí euforii Charlie McAvoy.
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -