- Reklama -

Nominace na Vezinovu trofej: má někdo šanci proti Priceovi?

- Reklama -

Trojice finalistů Hart Trophy ještě nebyla zveřejněna, ale očekává se, že jedním z nominovaných bude Carey Price. A když už montrealský gólman patří do okruhu favoritů na ocenění určené nejlepšímu hráči sezóny, může ho vůbec někdo trumfnout v klání o nejlepšího muže v masce? Na základě hlasování generálních manažerů mají jakousi šanci Devan Dubnyk z Minnesoty a Pekka Rinne z Nashvillu.
Pekka Rinne především za první polovinu sezóny. Když už v polovině prosince dosáhl na dvacáté vítězství, měl průměr 1,75 gólu na zápas a úspěšnost blížící se 94 procentům. Během dalších šedesáti dnů odešel pouze dvakrát poražen, dlužno však podotknout, že půl měsíce vynechal kvůli zranění.
Na konci základní části se statistiky finského reprezentanta zastavily na 41 vítězstvích, brankovém průměru 2.18 (třetí místo v lize) a úspěšnosti zákroků 92,3 % (sedmé místo). Predátoři s Rinnem za zády popáté v historii pokořili stobodovou hranici, jejich gólman si vysloužil třetí nominaci na Vezinovu trofej.
Devan Dubnyk je mezi finalisty poprvé – a nebýt lednové výměny z Arizony do Minnesoty, nemohl by na ni pomýšlet ani náhodou. U Kojotů byl dvojkou, která téměř v každém z devatenácti utkání třikrát inkasovala (v průměru). Divochům měl původně jen vytrhnout trn z paty při zdravotních problémech Joshe Hardinga, Niklase Bäckströma a Darcyho Kuempera, nakonec z toho byl nový klubový rekord 38 startů v řadě.
Trofej se ovšem uděluje za celou sezónu, takže tady jsou kompletní Dubnykovy statistiky: 36 vítězství, průměr 2.07 a úspěšnost 92.9 procenta (v obou případech druhé místo). Z osmibodové ztráty na postupové příčky při Dubnykově příchodu se Divoši posunuli na sedmé místo v Západní konferenci s pětibodovým náskokem na devátý Los Angeles.
Všechny hlavní brankářské statistiky sezóny ovládl ten, o němž už byla řeč. 44 vítězství, průměr 1.96, úspěšnost zákroků 93.3 procenta. Před Careym Pricem si naposledy nasadil trojkorunu za tato vítězství chicagský Ed Belfour během ročníku 1990-91. S devíti shutouty skončil kanadský olympionik druhý za Marc-Andre Fleurym z Pittsburghu.
Také Price, který počtem vítězství stanovil nový historický rekord Canadiens, je ve finálové nominaci na Vezinovu trofej poprvé v kariéře.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -