- Reklama -

Nová smlouva v nedohlednu. Stamkos pořád čeká na správnou nabídku

- Reklama -

Tohle mu moc nevyšlo. Generální manažer Tampy Bay Steve Yzerman před několika měsíci hlásal, že novou smlouvu s kapitánem týmu Stevenem Stamkosem hodlá podepsat ještě letos v létě. Nicméně podzim už klepe na dveře a zatím to nevypadá, že by jednání mezi oběma stranami rapidně pokročila. Přitom už za necelé dva týdny odstartují tréninkové kempy.
Na oko vypadá vše zcela jednoduše. Vedení Blesků má eminentní zájem na prodloužení spolupráce s pětadvacetiletým útočníkem, jehož stávající pětiletý kontrakt v hodnotě 37,5 miliónů dolarů vyprší v červenci příštího roku. Stamkos je bezpochyby největší hvězdou americkému týmu, jeho lídrem a zároveň tváří celé organizace. On sám pak považuje Tampu za svůj druhý domov a často se v rozhovorech zmiňuje o tom, že právě s tímto mužstvem by rád dosáhl na Stanley Cup.
Nová smlouva by z kanadského forvarda mohla udělat nejlépe placeného hráče v NHL. Stamkosova pověst sice trochu utrpěla jeho nevalnými výkony v letošním play off, pořád však musíme mít na paměti, že v soutěži, ve které je rok co rok stále těžší střílet góly, dokázal už dvakrát vyhrát Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra základní části a v minulém ročníku byl jedním z pouhých třech útočníků, kteří překročili laťku 40 přesných zásahů.
I proto se často hovoří o tom, že osmiletý kontrakt na 84 miliónů dolarů, který s vedením Chicaga podepsali Jonathan Toews a Patrick Kane, má přesně takové parametry, s jakými by se mohl spokojit i Stamkos.

Je to ale trochu složitější. Předně hokejový trh se nenachází ve stejné situaci, v jaké byl loni v létě. Kvůli relativně nízkému nárůstu platového stropu (z 69 na 71,4 miliónů USD) se všechny týmy mají na pozoru a snaží se ušetřit, kde to jen jde. Od února roku 2013 poklesl kurz kanadského dolaru vůči americkému dolaru o bezmála 23 procent, takže nikdo přesně neví, jaký nárůst hodnoty platového stropu můžeme očekávat v příštích letech.„V těchto dnech je opravdu velmi složité cokoliv plánovat,“ řekl hokejový analytik a bývalý manažer Calgary Craig Button.
V tomto ohledu je nejlepším příkladem Chicago, které se i přes veškeré snahy GM Stana Bowmana muselo rozloučit s útočníky Brandonem Saadem, Patrickem Sharpem a obráncem Johnnym Oduyou. V Tampě Bay se zatím podobných škrtů obávat nemusejí, nicméně v průběhu následujících dvou let bude muset Yzerman podepsat novou smlouvu nejen se Stamkosem, ale i s dalšími klíčovými hráči svého mužstva – Tylerem Johnsonem, Ondřejem Palátem, Nikitou Kučerovem a Victorem Hedmanem. A to třeba takový Kučerov prozatím pobírá (vzhledem k jeho výkonům) jen směšných 925 tisíc USD. „Pro Lightning bude každý ušetřený milión nesmírně důležitý,“ upozorňuje Button.
Ani Yzerman, Ani Stamkosův agent se k probíhajícím jednáním zatím nijak konkrétně nevyjádřili. Jisté je pouze to, že čím déle se bude tato procedura prodlužovat, tím častěji se bude spekulovat o budoucnosti kanadského útočníka. A to především v Torontu, které leží poblíž Stamkosova rodného města Markham.
Podle Buttona je však velmi nepravděpodobné, že by útočník Blesků nakonec zamířil do jiného klubu. „Nemyslím si, že existuje nějaký důvod k panice. Celá ta situace je sice komplikovaná, ale rozhodně není neřešitelná.“
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -