- Reklama -

Nováček fantomem oslabení. Anthony Cirelli udeřil už popáté v početní nevýhodě

- Reklama -

Nepatří k těm, nad jejichž kousky byste žasli a nechápavě kroutili hlavou. Není jako Elias Pettersson nebo Rasmus Dahlin. Příliš se o něm nemluví, přesto patří k nejzajímavějším a nejužitečnějším nováčkům letošní sezóny.



Útočník Tampy Bay Anthony Cirelli je totiž mezi všemi zelenáči úplně nejlepší hned ve dvou ukazatelích. Včera vstřelil už pátý gól v oslabení, nikdo v celé lize jich nemá víc. Pouze Mark Jankowski z Calgary a Michael Grabner z Arizony jich nasázeli stejně.
Celý tým Bolts dokázal letos udeřit v oslabení devětkrát, více než polovina těchto zásahů jde tedy na konto jednadvacetiletého Cirelliho. Pokud jde o nováčky, nikdo z nich se v početní nevýhodě neprosadil víckrát než jednou. V tomto směru tedy jeho pět branek naprosto vyniká.
Rodák z Woodbridge v provincii Ontario je zvyklý překonávat překážky. Nikdy nebyl draftován do juniorské OHL, přesto má za sebou velmi úspěšnou juniorskou kariéru. Hned dvakrát si zahrál finále Memorial Cupu o šampiona všech kanadských juniorských soutěží, z toho jednou si na pohár sáhl. A nejen to, v roce 2015 byl dokonce autorem rozhodující branky v prodloužení finálového zápasu. Na úspěch s Oshawou navázal také v dresu Erie, ve finále 2017 ale nakonec jeho tým podlehl Windsoru.
Fanshop týmu
Tampa si jej vybrala ve třetím kole draftu v roce 2015 z celkové 72. pozice. A tenhle „pick“ se rozhodně povedl. Cirelli letos vládne všem nováčkům také ve statistice plus/mínus, která sleduje účast hráčů na ledě při vstřelených a obdržených gólech. U Cirelliho jména svítí v této kolonce úctyhodných +25, což je na nováčka vskutku výjimečná hodnota.
Ke všemu je třeba si uvědomit, že nenastupuje vedle těch nejšikovnějších spoluhráčů, jako jsou Point nebo Kučerov. Většinu ročníku strávil ve středu třetího útoku, přičemž na křídlech se mu povětšinou proháněli další nováčci jako Mathieu Joseph a Adam Erne, případně Alex Killorn.
„Je to výborný hokejový student, má opravdu vysoké hokejové IQ. A jeho pracovní morálka je obdivuhodná. V téhle lize všichni tvrdě pracují, ale někteří kluci jsou v tomhle směru nad ostatními, a on je jedním z nich,“ prohlásil o svém svěřenci kouč Jon Cooper.
V bodování nováčků je Cirelli zatím osmý s bilancí 33 bodů za 15 branek a 18 asistencí, mezi střelci je pak na pátém místě. Přitom vůbec nehraje přesilovky, které by jeho produktivitu ještě více pozvedly.
Hlasování o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny patrně ovládnou jiní. Elias Pettersson a Rasmus Dahlin prožívají naprosto mimořádnou sezónu, skvěle si vedou i další, například Miro Heiskanen z Dallasu, ottawské duo Brady Tkachuk – Colin White, září i gólmani jako Carter Hart či Jordan Binnington, v Montrealu si pochvalují teprve osmnáctiletého Jesperiho Kotkaniemiho, u rivalů v Torontu zase Andrease Johnssona.
„Tony“ Cirelli se zřejmě nedostane ani do finálové trojky, pár hlasů ale určitě posbírá, na to si můžete vsadit. Jeho podíl na letošní úspěšné sezóně Lightning totiž nelze přehlédnout. Za parádní jízdou Bolts nejsou jen Stamkos, Kučerov, Point, Hedman nebo Vasilevskij, ale také nenápadní dříči jako Cirelli či Joseph.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -