- Reklama -

Nováčkem roku se stal s obrovským náskokem Mathew Barzal

- Reklama -

Suverénně ovládl bodování nováčků a v produktivitě všech ligových hráčů skončil na parádním třináctém místě. Po zranění jeho největšího konkurenta Brocka Boesera nebylo pochyb o tom, kdo je největším favoritem na zisk Calder Trophy. Jednadvacetiletý centr Mathew Barzal také cenu určenou nejlepšímu nováčkovi sezóny získal, a to s obrovským náskokem.
Fanshop týmu
Vedoucí druhého útoku Islanders posbíral úctyhodných 85 bodů za 22 branek a 63 asistencí, druhý v pořadí Clayton Keller na něj ztratil propastných dvacet bodů. Jako teprve sedmý nováček v historii dokázal pokořit hranici dvaceti gólů a zároveň šedesáti přihrávek. Naposledy se to povedlo Crosbymu v ročníku 2000-06.


„Když jste nováček, samozřejmě přemýšlíte, jaké by to bylo vyhrát Calder Trophy. Někdy v polovině sezóny se o tom začalo hodně mluvit. Byla zábava soutěžit o tuto cenu. Brock i Clayton měli úspěšnou sezónu, což mě motivovalo. Chtěl jsem se jim vyrovnat, to byl můj cíl. Od poloviny sezóny jsem tušil, že bych mohl mít šanci,“ uvedl šikovný tvůrce hry ke svému ocenění.
Do paměti se rodák z Britské Kolumbie zapsal zejména díky svým pětibodovým zápasům. Tento pro nováčka výjimečný kousek se mu povedl hned třikrát. To před ním dokázal jediný muž – před sto lety, v premiérovém ročníku NHL, se takto uvedl legendární Joe Malone. Barzal vévodil všem zelenáčům také v počtu asistencí, v tomto ohledu neměl konkurenci. Nasbíral také nejvíc bodů v přesilovkách (27) a na ledě strávil v průměru ze všech nováčků-útočníků druhý nejvyšší čas (17:46).
„Tohle jsou tři zábavné dny, ale je přede mnou spousta práce. Tohle je Calder Trophy. Není to Hart Trophy nebo Ted Lindsay Award – to jsou ty velké ceny pro největší hvězdy. Snad se sem jednou vrátím,“ zasnil se. „Je zábava tu být, ale já jsem odhodlán přes léto tvrdě trénovat. Když na sobě pracujete i mimo led, nemusíte mít z ničeho obavy,“ dodal.

Šestnáctka draftu z roku 2015 je pátým hráčem v historii Islanders, který tuto cenu obdržel. Navázal tak na čtveřici Denis Potvin (1974), Bryan Trottier (1976), Mike Bossy (1978) a Bryan Berard (1997). „Jsou to členové Síně slávy. Islanders měli pochopitelně celou řadu slavných hráčů a být zmiňován ve spojitosti se jmény jako Bossy nebo Trottier, je neuvěřitelné. Nemohu si přát víc,“ zářil Barzal spokojeností.
„Byl to dobrý souboj mezi mnou a Brockem, který se bohužel nešťastně zranil. Byla by zábava soupeřit s ním až do konce. Pořád se mluvilo o tom, zda nastřílí čtyřicet gólů nebo kolik jich nakonec bude. Jsem si jist, že kdyby zůstal zdravý, čtyřicítku by pokořil. A kdo ví, jak by tohle potom dopadlo,“ sympaticky ocenil svého největšího konkurenta.
Takhle ovšem nebylo o držiteli Calder Trophy nejmenších pochyb. Z celkových 164 hlasujících ho jen čtyři nezařadili na první místo! Jako nejlepšího nováčka jej vidělo 160 hlasujících, dva dali na první místo Boesera, u jednoho hlasujícího pak shodně zvítězili Clayton Keller a Yanni Gourde.
Zde je kompletní přehled nejlepší desítky (za celkovým počtem bodů následuje v závorce počet hlasů pro 1., 2., 3., 4. a 5. místo).
1. Mathew Barzal, NYI 1626 (160-3-1-0-0)
2. Brock Boeser, VAN 750 (2-61-45-21-15)
3. Clayton Keller, ARI 492 (1-26-31-38-31)
4. Kyle Connor, WPG 442 (0-22-35-28-29)
5. Charlie McAvoy, BOS 407 (0-24-28-27-18)
6. Yanni Gourde, TBL 285 (1-14-13-28-28)
7. Nico Hischier, NJD 111 (0-7-6-6-14)
8. Pierre-Luc Dubois, CBJ 61 (0-2-2-8-13)
9. Will Butcher, NJD 37 (0-1-2-5-5)
10. Alex DeBrincat, CHI 34 (0-2-1-2-9)
All-Rookie Team, tedy all-stars tým nováčků, pak  vypadá následovně:
Juuse Saros (NSH) – Charlie McAvoy (BOS), Will Butcher (NJD) – Clayton Keller (ARI), Mathew Barzal (NYI), Brock Boeser (VAN)


Triumf svého spoluhráče přivítal i Anthony Beauvillier, který na Twitteru Barzalovi pogratuloval. „Platíš večeři,“ napsal doslova.¨


O tom, že mladý Kanaďan prožil vskutku výjimečnou sezónu, svědčí i následující tabulka.

- Reklama -


Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -