- Reklama -

Novoroční Winter Classic rozhodl Brouwer třináct vteřin před koncem

- Reklama -

Washington Capitals – Chicago Blackhawks 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Na baseballovém stadionu Nationals Park ve Washingtonu se dnes po obědě východoamerického času (19:30 SEČ) odehrál další díl tradičního novoročního Winter Classic. Za krásného slunečného počasí sledovalo 41 500 diváků napínavé utkání, ve kterém nakonec domácí Capitals porazili Chicago v poměru 3:2.
V sestavě domácích se objevil i uzdravený Brooks Orpik, jediným českým účastníkem byl obránce Chicaga Michal Rozsíval, Slovensko zastupoval jeho spoluhráč Marián Hossa. Týmy vyjely na ledovou plochu v následujícím složení:
CHICAGO BLACKHAWKS
Crawford – Keith, Seabrook, Oduya, Hjalmarsson, Rundblad, Rozsíval – Saad, Toews, Hossa – Versteeg, Richards, Kane – Sharp, Shaw, Bickell – Carcillo, Kruger, Smith
WASHINGTON CAPITALS
Holtby – Orpik, Carlson, Alzner, Niskanen, Hillen, Green – Ovečkin, Bäckström, Beagle – Johansson, Kuzněcov, Brouwer – Laich, Fehr, Ward – Chimera, Latta, Wilson
Po slavnostním úvodu, tónech americké hymny a přeletu stíhaček se k úvodnímu vhazování postavily dvě devatenáctky, Jonathan Toews a Nicklas Bäckström. V čase 7:01 otevřel skóre specialista na venkovní zápasy, washingtonský Eric Fehr, který s přehledem zakončil samostatný únik při hře čtyři na čtyři. Po deseti minutách hry si kvůli ostrému slunci oba celky po předchozí dohodě vyměnily strany.
Po změně stran měli více ze hry domácí a už po necelých dvou minutách (v čase 11:58) korunoval jejich snahu Alexandr Ovečkin, který navýšil vedení Caps na 2:0 poté, co dorazil za Crawfordova záda střelu Greena od modré. O chvíli později (v čase 13:36) ovšem vrátil Blackhawks do hry Patrick Sharp, jenž bleskově využil přesilovku při vyloučení Bäckströma. Švéd pobyl na trestné lavici pouhých sedm vteřin. Do konce první třetiny už se skóre, i přes několik šancí na obou stranách, nezměnilo. Do kabin tak šli spokojenější domácí.
Do druhé třetiny vlétli Capitals s velkou chutí. Hned v úvodu druhé části mohl Ovečkin vedení navýšit, když vystihl rozehrávku Chicaga, při opakovaném pokusu ale pouze rozezvonil tyčku. Branková konstrukce zachránila Crawforda také o pár vteřin později. Chicago tyto okamžiky přestálo a naopak udeřilo na druhé straně.
Marián Hossa se v útočném pásmu zmocnil puku a po krásném ťukesu celého útoku Hossa-Toews-Saad v čase 23:15 posledně jmenovaný srovnal stav na 2:2. Zakončovat mohl již Toews, tváří v tvář Holtbymu ale nesobecky předložil puk před odkrytou klec Saadovi, pro kterého nebyl problém uklidit kotouč do sítě. A pro domácí mohlo být ještě hůře. V polovině utkání dostali hosté možnost hrát minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, vytěžit z ní vedoucí branku ale Chicago nedokázalo.
Ve třetí části odstoupil ze hry se zraněnou rukou Kris Versteeg. Dramatický a vyrovnaný duel (na střely 35:35) směřoval do prodloužení, k němu ale nakonec nedošlo. V napínavém závěru byl nejprve vyloučen Niskanen, domácí však oslabení přečkali. Poté byl přísně vyloučen kapitán Chicaga Toews a Capitals v čase 59:47 rozhodli zápas ve svůj prospěch. Ovečkinovi nejprve soupeř při pokusu o střelu přesekl hůl, vzápětí ale volný kotouč napálil z otočky Troy Brouwer a byla z toho vítězná trefa.
Hvězdy utkání: Ovečkin, Sharp, Brouwer

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -