- Reklama -

Nový zázrak na ledě? Američané nominovali na ZOH tým bezejmenných

- Reklama -

Americký celek se na Hrách v Pchjongčchangu nebude moci pochlubit ani jedním hráčem z NHL. Tato skutečnost byla známa již několik měsíců, i tak může nominace USA mnohé překvapit. Takřka kompletní soupiska byla zveřejněna během druhé přestávky pondělního zápasu Winter Classic na baseballovém stadionu Citi Field v New Yorku.
Kdyby skládání týmu probíhalo za stejných okolností jako před čtyřmi lety, našli bychom v americkém výběru Patricka Kanea, Johnnyho Gaudreaua, Austona Matthewse, Jacka Eichela nebo Jonathana Quicka. Ty největší hokejové celebrity ale na letošní olympiádě nečekejte.


FOTO: Vzhled dresů pro ZOH 2018 představen. Slovákům zmizí velký státní znak


Nejznámějším členem mančaftu bude Brian Gionta, jenž význam slova „star“ ani zdaleka nenaplňuje.
Osmatřicetiletý útočník sice působil 17 sezón v NHL (hrál za New Jersey, Montreal a Buffalo), v tomto ročníku je však bez angažmá (!) a pouze trénuje s týmem Rochester Americans z AHL. Veterán, jenž odehrál své první klání v nejslavnější hokejové lize světa v roce 2001, bude v Koreji nosit kapitánské „céčko“.
„Jedna z věcí, kterou nemám a které jsem nebyl schopen dosáhnout, je olympijská medaile,“ cituje jeho slova kanadský server Sportsnet. „Byl bych moc rád, kdybych ji získal na konci své kariéry,“ svěřil se Gionta, který už atmosféru olympiády okusil v roce 2006.


Rozpis českých a slovenských zápasů na ZOH 2018 naleznete ZDE.

- Reklama -

„Naše soupiska se nám skutečně líbí,“ prohlásil generální manažer výběru Jim Johannson. „Je to parta kombinující všestrannost a zkušenosti a zahrnuje hráče, jež mají obrovskou chuť reprezentovat svou vlast.“
Vyjma zmíněného Gionty bude mít Johannson k dispozici tři zástupce z AHL, čtyři z univerzit a patnáct z profesionálních lig v Evropě.


Z ARCHIVU: Emotivní noc v Buffalu. Brian Gionta odehrál tisící zápas v NHL


Kromě kapitána okusilo NHL ještě dalších 14 hokejistů. Pár hokejových labužníků z řad našich čtenářů si snad vzpomene na forvardy Chrise Bourqueho, Marka Arcobella, Jima Slatera a beky Jamese Wisniewského či Bobbyho Sanguinettiho.
Partu, která silně evokuje „zázračný tým“ z Lake Placid, bude z lavičky vést kouč Tony Granato. Illinoiský rodák, jenž si zahrál na zimních hrách 1988 a má za sebou i bohaté zkušenosti z NHL, nyní trénuje univerzitní celek Wisconsin Badgers.
Američané zahájí olympijský turnaj 14. února zápasem proti Slovinsku. Ve skupině B se dále utkají se Slovenskem a Ruskem. Zda se dočkáme nového zázraku na ledě, budeme vědět nejpozději 25. února, kdy je na programu finále.
Kanada zveřejní svou nominaci 11. ledna. A i v tomto případě se očividně máme na co těšit.
Nominace hokejistů USA na OH v Pchjongčchangu (14.-25. února):
Brankáři: Ryan Zapolski (Jokerit Helsinky/KHL), další dva gólmani budou dopsáni ke konci ledna
obránci: Chad Billins (Linköping/Švéd.), Jonathon Blum (Vladivostok/KHL), Will Borgen (St. Cloud State University/NCAA), Matt Gilroy (Jokerit Helsinky/KHL), Ryan Gunderson (Brynäs/Švéd.), Bobby Sanguinetti (Lugano/Švýc.), Noah Welch (Växjö/Švéd.), James Wisniewski (Kassel/Něm.),
útočníci: Mark Arcobello (Bern/Švýc.), Chris Bourque(Hershey/AHL), Bobby Butler (Milwaukee/AHL), Ryan Donato (Harvard University/NCAA), Brian Gionta (bez angažmá), Jordan Greenway (Boston University/NCAA), Chad Kolarik (Mannheim/Něm.), Broc Little (Davos/Švýc.), John McCarthy (San Jose/AHL), Brian O’Neill (Jokerit Helsinky/KHL), Garrett Roe(Zug/Švýc.), Jim Slater (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Ryan Stoa (Spartak Moskva/KHL), Troy Terry (University of Denver/NCAA).
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -