- Reklama -

Novým asistentem trenéra Arizony Davea Tippetta se stal bývalý obránce Plzně

- Reklama -

U hokejistů Arizony dochází pro nadcházející sezónu ke změně na pozici asistenta trenéra. Nově bude po boku hlavního kouče Davea Tippetta působit John Slaney, který v posledních čtyřech letech působil ve stejné funkci na farmě Coyotes v Portlandu (AHL). Uvedly to oficiální internetové stránky klubu.
„Během aktivní kariéry jsem poznal mnoho měst v Severní Americe nebo i v Evropě, ale Phoenix byl vždycky moje oblíbené místo, kde je příjemné žít. Svojí ženě jsem neustále opakoval, že se tam jednou vrátíme,“ řekl třiačtyřicetiletý rodák ze St. John’s.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Slaney bude zápasy Arizony sledovat z tribuny a své postřehy a poznatky předávat kolegům na střídačce (Tippett, Jim Playfair a Newell Brown). V této činnosti vystřídá Seana Burkea, s nímž klub po 30. červnu neprodloužil spolupráci.
„Jsem opravdu nadšený,“ sdělil John Slaney, kterého draftoval v roce 1990 Washington jako devátého v pořadí. „Je jasné, že každý trenér touží po tom, aby mohl pracovat na takové úrovni,“ dodal.
V National Hockey League je to samozřejmě v mnoha směrech jiné než v nižší soutěži American Hockey League. Slaneyho výhodou je, že má dokonalý přehled o výkonnostním růstu mladých hráčů v Portlandu a umí s nimi pracovat.
„Má hráče z naší farmy dokonale nastudované a svou práci asistenta v týmu Pirates vykonával velice dobře. Myslíme si, že bude skvělým přírůstkem do našeho trenérského týmu,“ uvedl na adresu svého nového pomocníka kouč Tippett.
„Mám z návratu do organizace Coyotes opravdu velkou radost,“ uvedl Slaney. „Budu se snažit pomoci mladým hráčům v jejich výkonnostním růstu.“
Někdejší zadák si NHL poprvé zahrál v sezóně 1993-94 v dresu Capitals. Postupně působil i v Coloradu, Los Angeles, Phoenixu, Nashvillu, Pittsburghu či Philadelphii. Slaney má na kontě 268 startů v základní části NHL, nasbíral celkem 91 bodů (22+69). Ve 14 zápasech play off vstřelil dva góly a na jeden přihrál.
Výraznou stopu zanechal v AHL. Od prosince 2015 až do té doby, než ho překonal Bryan Helmer, byl Slaney nejproduktivnějším obráncem v historii této nižší profesionální soutěže. V 631 zápasech nasbíral 519 bodů za 166 gólů a 353 asistencí.
Velkého týmového úspěchu se dočkal v červnu 2005, kdy jako kapitán Philadelphie Phantoms pozvedl nad hlavu Calder Cup pro vítěze play off AHL. Slaney si zahrál si v pěti Utkáních hvězd AHL a v roce 2014 byl uveden do hokejové Síně slávy American Hockey League.

Závěr aktivní kariéry strávil John Slaney na starém kontinentu. Úplně poslední sezónu 2010-11 odehrál v Tipsport extralize za Plzeň. Do týmu Indiánů tehdy přišel po dvouletém působení ve Frankfurtu v nejvyšší německé lize.
V úvodu výše zmiňovaného ročníku si v utkání s Mladou Boleslaví přivodil otřes mozku, měl i přeraženou čelist a nějaký čas tak strávil na marodce. Za Plzeň nakonec odehrál 29 utkání v základní části (3+8) a čtyři v play off.
Foto: Philly – John Slaney

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -