- Reklama -

Novým kapitánem Rangers je Ryan McDonagh

- Reklama -

V minulé sezóně hrál tak dobře, že byl zmiňován mezi kandidáty na Norris Trophy pro nejlepšího obránce. Newyorská média i samotní spoluhráči z klubu jej zvolili za nejužitečnějšího hráče týmu v sezóně. Nyní se Ryan McDonagh dočkal prozatím největší pocty ve své kariéře. Byl zvolen novým kapitánem tohoto tradičního a slavného klubu.
Hráč, jenž nosí na dresu číslo 27, byl v pondělí na týmové večeři zvolen sedmadvacátým kapitánem v historii organizace. Jak symbolické. Pětadvacetiletý obránce se již dříve v přípravném kempu k možnosti nosit na dresu kapitánské céčko vyjádřil v tom smyslu, že „by to byla velká čest.“
Jeho spoluhráči se shodují, že McDonagh je přirozeným lídrem a je na funkci kapitána týmu připraven. „Je připraven, je to pravý profesionál, vyspělý na ledě i mimo něj,“ je přesvědčen gólman Henrik Lundqvist. „Od chvíle, co k nám přišel, byl naprosto konzistentní ve svém přístupu a pracovní morálce. Pro nás je jako skála a stále se zlepšuje,“ dodal.
Pro svou schopnost fyzické hry je často označován jako „válečník“ nebo „bestie“. V minulé sezóně překonal osobní statistická maxima, když zaznamenal 43 body (14+29). Na ledě tráví téměř 26 minut za zápas.
„V našem týmu je každý svým způsobem vůdcem. Máme silnou skupinu lídrů a nikdo nestojí nad ostatními jen proto, že má na dresu písmeno. V našem týmu nepotřebujete céčko k tomu, abyste šli příkladem,“ uvedl McDonagh během přípravného kempu.


McDonagh je čtvrtým nejmladším kapitánem v historii klubu.
Jako jeho zástupci budou v nadcházející sezóně působit Martin St. Louis, Marc Staal, Dan Girardi a Derek Stepan. Posledním obráncem ve funkci kapitána byl legendární Brian Leetch, člen posledního vítězného týmu Rangers z roku 1994.
„Ryan reprezentuje to, čím chtějí New York Rangers být. Svým odhodláním se zdokonalovat a vášní, s jakou hraje, si vydobyl respekt spoluhráčů. Je ideální volbou, aby vedl náš tým jako kapitán,“ uvedl v prohlášení prezident klubu a generální manažer Glen Sather.
Jak píše renomovaný magazín The Hockey News, volba McDonagha byla logickým krokem. Jakkoli by se mohlo zdát, že by si céčko zasloužil někdo z dvojice Martin St. Louis – Dan Boyle, kariéra obou těchto zkušených borců se blíží ke konci. McDonagh se vypracoval mezi elitní ligové beky a je mnohem perspektivnější. Rangers jej navíc mají pod smlouvou až do sezóny 2018-19 při platu „pouhých“ 4,7 milionu ročně.
Ve funkci McDonagh nahradí Ryana Callahana, jehož klub v průběhu loňské sezóny vyměnil do Tampy Bay. Rangers jsou tak po Dallasu teprve druhým klubem NHL, jenž svěřil kapitánské céčko potřetí za sebou Američanovi. Před Callahanem byl kapitánem týmu další reprezentant Spojených států Chris Drury.
Celkově má McDonagh v nejslavnější lize odehráno během čtyř sezón 246 zápasů s bilancí 26 branek a 77 asistencí. V hodnocení účasti na ledě má bilanci +65. Do týmu Jezdců přišel z Montrealu 30. června 2009. Canadiens si jej vybrali jako dvanáctku draftu v roce 2007.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -