- Reklama -

O Bill Masterton Trophy se rozhodne mezi brankáři Dubnykem, Hammondem a obráncem Letangem

- Reklama -

Na Mastertonovu trofej za oddanost hokeji jsou letos navrženi brankáři Devan Dubnyk (Minnesota) a Andrew Hammond (Ottawa) a pittsburghský obránce Kris Letang. Gólman Ondřej Pavelec, který byl v širší nominaci za Winnipeg, se do finálové trojice nedostal. Nedostalo se ani na slovenské hokejisty Tomáše Kopeckého (Florida) a Ľubomíra Višnovského (NY Islanders).
Kandidáty na ocenění vybírají členové Asociace profesionálních hokejových novinářů (PHWA), kteří za každý klub NHL zvolí jednoho uchazeče. Devan Dubnyk si podle nich nominaci vysloužil svými výkony ve druhé polovině základní části NHL, kterou strávil v týmu ze St. Paul.
Osmadvacetiletý gólman přestoupil do Minnesoty 14. ledna 2015 z Arizony, což bylo v době, kdy Wild ztráceli v tabulce Západní konferenci na poslední příčku zaručující postup do play off osm bodů. S příchodem kanadského gólmana se vše změnilo k lepšímu, a to výrazně.


Bude vás zajímat:


Dubnyk využil jednu ze svých posledních šancí v NHL (v posledních dvou sezónách působil ve čtyřech klubech: Edmonton, Nashville, Arizona, Minnesota) na sto deset procent a především jeho zásluhou se Divoši potřetí za sebou kvalifikovali do vyřazovacích bojů.
Rodák z Reginy se stal nejlepším hráčem měsíce února v NHL a v březnu obsadil v této tradiční anketě třetí místo. Dubnyk odchytal 38 zápasů v řadě a vytvořil tak nový rekord Minnesoty. Dres Wild nakonec oblékl v 39 utkáních.
Vychytal v nich 27 výher, dosáhl průměru 1,78 inkasovaného gólu na zápas a úspěšnost zákroků měl 93,61 procenta. Pět utkání dokončil s čistým štítem. Celkově byl v lize druhý s průměrem 2,07 gólu na utkání i s úspěšností 92,9 procenta.
Podobně nečekaným způsobem ohromil hokejový svět také Andrew Hammond. Náhradní brankář Ottawy skutečně zářil tou největší silou. V polovině února naskočil při marodce v ottawském brankovišti do NHL a od té doby byl jednoznačně nejlepším hráčem kanadského klubu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.

- Reklama -

Bylo neuvěřitelné, co tenhle sedmadvacetiletý chlapík na úvod svojí kariéry v nejprestižnější hokejové soutěži předvedl. Hammond v prvních dvanácti zápasech inkasoval jen dvě nebo méně branek a vyrovnal tak rekord NHL, který před 77 lety vytvořil Frank Brimsek.
Na konci března se „Hamburglar“ stal druhým gólmanem v historii NHL, který i ve svém patnáctém utkání v soutěži vychytal svému týmu minimálně jeden bod (14-0-1). Ligový rekord v tomhle směru drží Patrick Lalime, vytvořil ho v sezóně 1996-97 (14-0-2), ve které hájil barvy Pittsburghu.
Rodák z White Rock si ve 24 zápasech připsal 20 výher, třikrát udržel shutout. Jeho kouzlo skutečně zafungovalo. Ottawa, která se zdála být v jednu chvíli zcela mimo hru, nakonec v postupové osmičce Východní konference vystřídala Boston, na který ještě 10. února ztrácela 14 bodů!
Mastertonova trofej je především o velkém odhodlání, vytrvalosti a sportovním chování. Všechny zmiňované vlastnosti rozhodně zosobňuje Kris Letang. Kanadský obránce byl na toto prestižní ocenění nominován za Pittsburgh už loni, do finálové trojky (Jaromír Jágr, Manny Malhotra, Dominic Moore) se však nedostal.
Letang si zaslouží obdiv především za to, jak rychle se dokázal vrátit k hokeji po vážných zdravotních potížích. Vynikající bruslař a skvělý ofenzivní zadák utrpěl na konci loňského ledna mrtvici, několik měsíců nato zase dohrával v play off sérii proti New Yorku Rangers se zlomenou kostí na noze a frakturou ruky.
Kvůli otřesu mozku vynechal v letošní sezóně sedm utkání v závěru základní části a pět v play off. V prosinci absentoval v pěti utkáních kvůli problémům s tříslem, na konci ledna ho zranění hlavy připravilo o start v jednom utkání Pens. Sedmý nejproduktivnější obránce NHL si v 69 zápasech připsal 54 bodů za 11 branek a 43 přihrávek.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -