- Reklama -

O brankoviště Dallasu se popere finská dvojice gólmanů

- Reklama -

Kari Lehtonen si navykl chytat v Dallasu velké porce zápasů. V posledních dvou sezónách odchytal 64 a 65 utkání, letos to určitě tolik nebude. Jednatřicetiletý finský gólman se bude v nadcházející sezóně dělit o brankoviště s o rok starším krajanem, který určitě nepřišel dělat klasickou dvojku.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Parťákem v brankovišti mu bude Antti Niemi a bývalá jednička se aspoň navenek na vzájemné soupeření těší. „Bude to vzrušující,“ řekl Lehtonen pro nhl.com. „Z mého pohledu to bude velká změna mít tady Anttiho. Jsem nadšený z představy, co společně dokážeme.“
„Půjde o to zůstat soustředěný, i když nebudete chytat každou noc. Bude to výzva, ale jsem z toho nadšený, protože to může fungovat docela dobře. Oba můžeme být svěží, ale současně můžeme mít dost icetimu, abychom zůstali sebevědomí a udrželi svou hru vysoko. Počkáme a uvidíme,“ dodal Kari Lehtonen.
Lehtonen sice loni vyrovnal 34 výhrami své dosavadní životní maximum v NHL, v dalších statistikách se mu ale tolik nedařilo. Průměr obdržených branek 2,94 byl jeho nejhorší od sezóny 2008-09 a procento úspěšnosti zákroků 90,3 měl úplně nejhorší v kariéře.
„V minulé sezóně se mi nedařilo chytit ten správný rytmus,“ stěžoval si Lehtonen. „Jeden víkend jsem byl příliš agresivní a další zase totálně obráceně. Byl jsem moc pasivní. Na nějakou dobu jsem našel svou hru a pak jsem ji zase ztratil. Snažím se najít nějaká základní pravidla, aby se mi to dařilo konzistentně, snad se to povede.“

Niemi přišel do Dallasu v rámci trejdu se San Jose. V novém působišti podepsal tříletou smlouvu. Ve sbírce úspěchů má Stanley Cup s Chicagem z roku 2010. Lehtonen i Niemi se dobře znají, chytali spolu dokonce i za finský národní tým. Dres Suomi oba oblékli třeba na olympiádě v Soči 2014.
„Byli jsme spolu na olympiádě, vyrůstali jsme kousek od sebe a jsme zhruba ve stejném věku,“ řekl Lehtonen. „Naše cesty se zkřížily tady i jinde. Je to fajn chlap a já jsem opravdu rád, že tady bude se mnou. Bude na mě tlačit a mně se bude muset dařit, abych si zasloužil svůj prostor,“ těší se na vzájemné soupeření mladší z dvojice gólmanů.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -