- Reklama -

O rozšiřovacím draftu musí manažeři přemýšlet už nyní

- Reklama -

Odchod Frederika Andersena z Anaheimu a Briana Elliotta ze St. Louis jsou prvními signály, že NHL se brzy otevře pro další klub. Generální manažeři Ducks a Blues by s oběma brankáři zřejmě dokázali najít společnou řeč a mohli by dál sázet na kvalitní gólmanské duo (Kačerům zůstal John Gibson, Bluesmanům Jake Allen), ale proč by to dělali, když dobře vědí, že za rok by o některou ze svých opor stejně přišli.
Jak stojí v pravidlech rozšiřovacího draftu, každý klub si bude moci chránit jen jednoho brankáře a osm mužů do pole, případně sedm útočníků a tři obránce. Do těchto limitů jsou zahrnuti všichni hráči s no-movement klauzulí. Nový tým z Las Vegas si bude vybírat minimálně 3 brankáře, 9 obránců a 14 útočníků. Šéfové současných účastníků NHL musí tedy už dopředu zvažovat, jak budou jejich soupisky vypadat za rok touhle dobou.
„Když se začalo proslýchat, jak bude vypadat rozšiřovací draft, věděl jsem, že oběma gólmanům novou smlouvu nenabídnu,“ přiznává bez vytáček GM Anaheimu Bob Murray. „Vypadal bych dost hloupě, kdybych to udělal.“
V podobné situaci se nacházejí také Tampa Bay s dvojicí Ben Bishop – Andrej Vasilevskij nebo čerství vítězové Stanleyova poháru z Pittsburghu, kteří řeší další budoucnost Marc-Andre Fleuryho a Matta Murrayho, ale dilema se samozřejmě netýká jen mužů v maskách.
„Všechno tím bude ovlivněno,“ tvrdí Jarmo Kekäläinen (na snímku) z Columbusu. „Při každém rozhodování budeme muset brát v úvahu, jaká jsou pravidla rozšiřovacího draftu a jak vaše rozhodnutí ovlivní vaše vyhlídky před draftem a po něm. Nikdo se na ta pravidla nemohl doopravdy připravit dopředu. Některé týmy jsou v lepší pozici čistě díky náhodě nebo štěstí.“
Modrokabátníci mají na soupisce šest hokejistů, které nemůžou vyměnit bez jejich souhlasu. V nejúspěšnějším týmu posledních let Chicagu je takových případů dokonce osm. To může vést k nutnosti vyplatit některé hráče předčasně ze smlouvy, budou-li si kluby chtít pro změnu udržet jiné.
GM Jestřábů Stan Bowman na rozdíl od svého výše zmiňovaného kolegy ale nehodlá vyhrnovat nohavice, když je brod ještě daleko. „Podle mě je ještě příliš brzy provádět změny výslovně s ohledem na rozšiřovací draft, který se uskuteční až za dvanáct měsíců,“ říká v rozhovoru pro agenturu AP.
Washingtonský Brian MacLellan také připomíná, že než k draftu dojde, je před třiceti mužstvy ještě celý ročník, tedy ještě jedna šance na zisk mistrovského titulu. „Je těžké vyřadit hráče ze soupisky ještě před začátkem sezóny, zvláště pokud chcete bojovat o pohár. Prostě se pokusíme dostat do perfektní situace, abychom byli při rozšiřovacím draftu chránění.“
Smýšlení jednotlivých generálních manažerů se samozřejmě liší případ od případu v závislosti na tom, jak jsou si jistí při pohledu na současné soupisky svých týmů. Bylo by však chybou se domnívat, že v nabídkách se nyní objeví spousta hokejistů, kterých se kluby budou chtít zbavit s vidinou alespoň nějakého zisku.
„Nečekejte, že každý teď umírá touhou nabízet vám hráče,“ říká Brad Treliving z Calgary, jež se zatím řadí ke klubům, které ještě pro sezónu 2016-17 nepřekročily ani platovou podlahu. „Manažeři samozřejmě věděli, co se může stát, takže se snaží zjistit, zda si můžou dovolit být agresivní nebo kdo bude během roku k dispozici.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -