- Reklama -

O Utkání hvězd jsem vždycky snil, říká ke své nominaci vancouverský Bo Horvat

- Reklama -

Pravidla pro nominaci na Utkání hvězd NHL jsou jasně daná, každý z třiceti týmů musí mít na setkání ligové elity alespoň jednoho zástupce. Pokud jde o Vancouver, poslední dobou platilo, že místo mají předplacené sourozenci Sedinovi. Ale časy se mění. Letos bude organizaci Canucks na klání v Los Angeles reprezentovat jediný hráč – jednadvacetiletý útočník Bo Horvat.
Pro něj to bude pochopitelně premiérová účast na All-Star Game. Forvard, jehož si zástupci Canucks vybrali v prvním kole draftu 2013 z deváté pozice, je pátým nejmladším hráčem Vancouveru v historii, který byl do Utkání hvězd nominován. Od roku 1991, kdy se akce zúčastnil Trevor Linden, neměl Vancouver na All-Star Game mladšího účastníka. A letos v Los Angeles budou jen tři hráči mladší než Horvat – McDavid, Matthews a Laine (pokud se Fin stihne dát do pořádku po otřesu mozku).
Letošní sezóna je pro Horvata průlomová – odehrál 42 zápasů, ve kterých si připsal 29 bodů za 13 branek a 16 asistencí. V kádru Kosatek byste aktuálně marně hledali produktivnějšího hráče a lepšího střelce, v pořadí nahrávačů je v týmu druhý. Velmi dobře si vede i v kruhu na vhazování, kde má úspěšnost 54,2%. V průměru hraje přes 17 minut za zápas. V kalendářním roce 2016 byl rodák z Rodney v Ontariu s 55 body a 24 góly rovněž v týmu Kosatek nejlepší.
V posledním duelu proti Nashvillu sice nebodoval, ale před tím si vytvořil sedmi zápasy v řadě osobní rekord. V této sezóně už potřetí dokázal bodovat alespoň čtyřikrát v řadě. Za posledních 14 utkání zaznamenal 13 bodů (5+8). Týmové statistiky vede jak při hře v oslabení, tak při hře pět na pět.
Nebojí se tvrdé práce, týmu dodává spoustu energie a nadšení, nastupuje do všech herních situací, hraje zodpovědně ve vlastním pásmu, pravidelně boduje, k tomu má potřebný charakter a vůdčí schopnosti. Na jednadvacetiletého kluka toho nabízí skutečně dost.
Utkání hvězd se uskuteční ve Staples center o víkendu 28. – 29. ledna. V týmu Pacifické divize se Horvat mimo jiné potká s hvězdami, jako jsou Connor McDavid, Brent Burns, Drew Doughty nebo Johnny Gaudreau.
„Byl to pro mne šok. Nevěděl jsem, co si mám myslet. Pro mne a mou rodinu to je něco úžasného, Utkání hvězd je velká událost. Dostat se tam, zvláště v tak mladém věku, je pro mne něco výjimečného. Táta mi hned gratuloval, od malička jsme spolu All-Star Game sledovali, snil jsem o tom, že si tam jednou zahraji. Nominaci přijímám s pokorou,“ uvedl Horvat.
Jeho hokejová filozoie je jednoduchá. „Chci být úspěšný v jakékoli roli, kterou mi trenéři dají. Od minulého roku po mně chtějí, abych hrál dobře na obou koncích kluziště, a já v tom chci být nejlepší. Snaha o to být nejlepší ve všech herních činnostech, to je to, co mě žene dopředu,“ říká skromný útočník.
„Jsem z něho nadšený, mám za něj vážně obrovskou radost. A on by měl být taky nadšený. Vím, že je asi nervózní, už se nás na pár věcí ptal, co by měl při dovednostních disciplínách dělat a tak,“ přeje svému mladšímu kolegovi nominaci Henrik Sedin.
Loňská sezóna, kdy se nemohl dlouho trefit a celý tým se trápil, je nyní zapomenuta. „Projít si tímto složitým obdobím bylo pro mne dobré, hodně mi to pomohlo. Samozřejmě to někdy byla otrava, ale udělalo to ze mne lepšího hráče, jsem teď mentálně silnější,“ snaží se Horvat brát loňskou mizérii pozitivně a přiznává, že zahrát si alespoň jednou na setkání hvězd NHL bylo jeho velkým přáním.
„Je spousta lidí, kterým bych měl poděkovat. Vědět, že jedu na Utkání hvězd, je něco neskutečného. Je neuvěřitelné na to jen pomyslet. V lize je tolik skvělých hráčů, zasloužím si to místo vůbec?,“ táže se sympatický centr.
Pokorný jako vždy, pochybuje o tom, zda na All-Star Game patří. Měl by ale být v klidu. Účast si naprosto zaslouží, ve svém týmu je totiž nejlepší. A Kosatky v něm mají výtečného lídra pro budoucnost.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -