- Reklama -

Obránce Ladislav Šmíd opouští NHL, vrací se do Liberce

- Reklama -

Ladislav Šmíd je novou posilou extraligového Liberce. Do tuzemské nejvyšší soutěže se jednatřicetiletý obránce vrací po dlouhých dvanácti letech v zámoří a po deseti sezónách v National Hockey League.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Zástupci obou stran se dohodly na dvouletém kontraktu. Vedení libereckého klubu o tom informovalo na svých webových stránkách. „Příchod Ladislava Šmída je součástí naší „Liberecké cesty“. Chceme se k hráčům chovat tak, aby se k nám do klubu rádi vraceli,“ řekl hlavní trenér Filip Pešán.
„Je to obránce, který většinu své dospělé kariéry strávil v NHL, což je důkazem jeho herní kvality a jeho přístupu k hokeji. Přinese nám do obranných řad hodně důrazu a válčení, které je potřeba především v play off. Stane se jedním ze základních stavebních kamenů a hlavních lídrů našeho týmu,“ dodal.
Do nejslavnější hokejové soutěže světa měl Šmíd původně proniknout v dresu Anaheimu, který jej draftoval v roce 2004 v prvním kole jako celkově devátého v pořadí. V organizaci Ducks nedostal šanci ani v jednom soutěžním zápase.

V červenci 2006 byl vyměněn spolu s útočníkem Joffreym Lupulem do Edmontonu za hvězdného beka Chrise Prongera. Olejáři tehdy získali první volbu v draftu 2007 a první i druhou volbu v draftu 2008. V mužstvu si dokázal vybudovat silnou pozici. Dlouhodobě patřil mezi nejvytěžovanější beky Oilers.
Jeho druhým a zároveň poslední působištěm v NHL se stalo Calgary, kam ho Oilers vyměnili v listopadu 2013, opačným směrem putoval český útočník Roman Horák. V září 2016 oznámil, že kvůli potížím s krkem vynechá celou hokejovou sezónu 2016-17.
Rodák z Frýdlantu odehrál v základní části National Hockey League celkem 583 utkání, v nichž vstřelil 12 branek a asistoval u dalších šedesáti. Už z těchto čísel je zřejmé, že je klasickým defenzivně laděným bekem. Během výluky soutěže v úvodu ročníku 2012-13 odehrál 22 utkání za Liberec (2+12).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -