- Reklama -

Od Andreje Šustra se letos očekává víc, kouč Lightning mu věří

- Reklama -

Obránce Andrej Šustr hraje svou druhou plnohodnotnější sezónu v NHL a vypadá to, že tentokrát by se mohl v sestavě Tampy Bay více zabydlet. V předchozím ročníku nastoupil ke 43 zápasům a letos má našlápnuto k tomu, aby toto číslo ještě posunul na vyšší úroveň. A věří mu i trenér Lightning John Cooper.
„Jen se podívejte na jeho postavu, vždyť ten chlapík má přes dva metry,“ pochvaluje si Šustra John Cooper. „Ale hlavní věc, kterou si na něm cením, že při hraní používá hlavu. Vždycky trvá delší dobu, než se obránce aklimatizuje na hru v NHL, ale myslím, že on se do toho pomalu dostává a my jej nyní opravdu potřebujeme,“ dodal.
Třiadvacetiletý Šustr ušel dlouhou cestu od roku 2013, kdy opustil univerzitní tým v Nebrasce a vyzkoušel hokej mezi profesionály. Ještě na konci letošního října zažil špatný zápas s Minnesotou, kdy byl na ledě u čtyř ze sedmi inkasovaných gólů. A teď po necelém měsíci má naopak ve statistice účasti na ledě při gólech šest plusových bodů.
„Hrát stabilně dobře, to je to, na co se teď především soustředím. A trenér ví, jak ze mě dostat to nejlepší,“ tvrdí český obránce. „Momentálně si vedu v defenzivní činnosti dobře a cítím se čím dál více v pohodě. Dostávám více času a to mi pomáhá lépe se adaptovat na úroveň hokeje v NHL.“
Podle Coopera už do sebe dostal potřebnou dávku sebedůvěry, takže se soustředí na samotnou hru než na to, aby se nervoval z toho, že udělá nějakou chybu. Šustr není typ hráče, který bude pravidelně sbírat body, a není ani tak dobrý bruslař jako jeho spoluhráč Victor Hedman. Ale zato hraje dobře pozičně a uplatňuje na ledě svou sílu.
Velká postava, hra hokejkou a obětavost dělá ze Šustra jednoho z klíčových beků Tampy Bay pro hru v oslabení. A pro kouče je také cenné jeho držení hole napravo. „Několik let nám chyběli obránci střílející z pravé strany a teď máme Stralmana, Šustra a Gudase. To naši současnou hru hodně zkvalitňuje,“ tvrdí Cooper.
„Před rokem se ode mne nic moc nečekávalo. Byl jsem jen kluk, který se prosadil v kempu a dostal se do týmu,“ myslí si Šustr. „Letos ode mě v klubu čekají trochu víc a je na mě větší tlak. Ale myslím si, že to zvládám docela dobře a hraji v klidu,“ dodává.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -