- Reklama -

Odešel hrdina. Zemřel první hráč, který v NHL prolomil "bílou bariéru"

- Reklama -

Hokejový svět se loučí s Larrym Kwongem. Kanaďan s čínskými kořeny byl prvním hráčem asijského původu, který nastoupil do zápasu NHL. Zemřel minulý čtvrtek v Calgary ve věku 94 let.


Rodák z Vernonu začínal s hokejem jako dítě na zamrzlých rybnících, aby později rozjel úspěšnou kariéru u týmu New York Rovers. Ten býval ve 40. letech farmou newyorských Rangers.
V NHL dostal Kwong jen jednu jedinou šanci a to 13. března 1948, když nastoupil na jedno střídání v dresu Rangers proti Montrealu Canadiens. Později uvedl, že jedním z důvodů, proč se v lize neprosadil, byla obrovská míra rasismu a diskriminace, jež v tehdejšími profesionálním hokeji panovala.
Ve své kariéře proto později pokračoval pouze v nižších zámořských soutěžích a v Evropě, kde se věnoval i trénování.
O tom, jaké poměry v 50. a 60. letech v lize panovaly, svědčí i skutečnost, že první černoch v ní naskočil na led až v roce 1958. O Kwongovi proto zámořská média referují jako o prvním „barevném“ hokejistovi v NHL.
65 let po svém prvním a taky posledním vystoupení na ledě NHL byl Kwong uveden do Sportovní síně slávy Britské Kolumbie. Tento krok byl názornou ukázkou toho, jak se Severní Amerika od poloviny 20. století změnila.
Na jeho památku bude také v jednom z calgarských parků vysazen strom.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -