- Reklama -

Odešel Jean Beliveau

- Reklama -

Čas nezastavíš. Ačkoliv mu mnozí vydrží odolávat hodně dlouho, poslední bitvu prohraje každý. Ve věku 83 let opustila v úterý hokejový svět montrealská legenda Jean Beliveau.
„Stejně jako milióny hokejových fanoušků, kteří sledovali život a kariéru Jeana Beliveaua, i Canadiens dnes truchlí nad odchodem člověka, jehož přínos k rozvoji našeho sportu a naší společnosti byl nezměrný. Jean Beliveau byl velkým vůdcem, gentlemanem a patrně největším ambasadorem, jakého náš sport kdy poznal,“ loučí se s bývalým kapitánem Habs prezident klubu Geoff Molson.
Beliveau oblékal montrealský dres v letech 1950-71, žádný jiný tým během své kariéry nepoznal. Nastoupil k 1125 zápasům základní části, v nichž zaznamenal 507 branek (třetí nejlepší výkon v klubové  historii) a 712 asistencí (tady je v tabulkách dokonce druhý, stejně jako v celkovém bodování).
Stejně nesmazatelně se ale zapsal do kronik i v play off, kde mu statistici započítali 176 příspěvků ve 162 zápasech. Dvanáctkrát si zahrál finále Stanley Cupu, desetkrát stál na vítězné straně (z toho pětkrát jako kapitán). Jeho 62 bodů získaných ve finále je ligovým rekordem. Slavný pohár zvedal nad hlavu i po ukončení aktivní činnosti, jako činovníkovi se mu to povedlo sedmkrát.
„Byl součástí rodiny Canadiens po více než šest dekád,“ připomíná Molson. „A naše organizace teď poskytne veškerou podporu členům jeho rodiny. Budeme s nimi úzce spolupracovat při organizaci obřadů, které se uskuteční v příštích dnech. Jménem naší rodiny a všech členů klubu bych chtěl vyslovit nejhlubší soustrast jeho milované ženě Elise, dceři Helene a vnučkám Magalie a Mylene.“
Jedenáctkrát si Jean Beliveau zahrál Utkání hvězd (dvě další vynechal kvůli zranění), šestkrát byl zařazen do Prvního All-Star týmu sezóny. Ve sbírce má dvě Hartovy a jednu Rossovu trofej, v roce 1965 se stal historicky prvním držitelem Conn Smythe Trophy určené pro nejlepšího muže play off. Deset roků zastával v Montrealu post kapitána, takhle dlouho působil ve funkci už jen Saku Koivu.
Hned v říjnu 1971, tedy pár měsíců po odchodu Beliveau do hokejového důchodu, vystoupal pod střechu haly Forum dres s jeho číslem 4. O rok později udělala Hokejová síň slávy výjimku, zkrátila tříleté čekací období a přijala slavného útočníka do svých řad.
Kanadskému městu zůstal věrný stále, jak ostatně zmínil už Geoff Molson.
„Pořádali jsme za ty roky v Montrealu hodně společenských aktivit, při nichž jsme se snažili získat peníze na nějakou věc, a pan Beliveau tu byl vždycky mezi prvními,“ vzpomíná další ze slavných hráčů Habs Rejean Houle, o osmnáct roků mladší než Beliveau. „Nevím, kolik večerů a víkendů strávil tím, že věnoval svůj čas místní komunitě a lidem, kteří potřebovali pomoc.“
Odkaz hokejové legendy bude žít i v srdcích současných hráčů Canadiens.


Od roku 2005 udělují Canadiens trofej pojmenovanou po Beliveauovi hráči ze svého středu, který nejlépe reprezentuje jméno klubu v rámci komunity. Návštěvníkům Bell Centre připomíná včera zesnulého útočníka socha umístěná před halou.
Jean Beliveau
Foto: Icon Sportswire, Andrew 3000

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -