- Reklama -

Odměna za černou práci. Plekanec poslal důležitým gólem zápas do prodloužení

- Reklama -

Když přišel Tomáš Plekanec v roce 2002 za moře, neuměl ani slovo anglicky. A taky nevěděl vůbec nic o obousměrném pojetí hokeje. Tehdy potkal Claude Juliena. Nynější kouč Canadiens, jenž přišel do Montrealu v průběhu sezóny z Bostonu, trénoval před čtrnácti lety Hamilton Bulldogs v American Hockey League a pomohl Plekancovi k proměně v kompletního hráče.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Letos prodával kladenský odchovanec hlavně svou defenzivu, v ofenzivě mnoha body nepřispěl. V základní části se trefil do černého jen desetkrát. Když tedy Montreal prohrával v závěru druhého zápasu s New York Rangers 2:3, zdál se být Plekanec pro hru v šesti zvláštní volbou. Trenér mu ale důvěřoval a český útočník se svému kouči odvděčil. Krátce před koncem vyrovnal na 3:3.
„Myslím, že byl v pohodě,“ řekl ke svému rozhodnutí poslat na led právě Plekance trenér Julien. „Byl v těchto situacích už mnohokrát. Je rozhodně schopný zahrát na přesilovce, ale využíváme ho spíš na oslabení, na vhazování a pak celkově spíš na bránění. To ale neznamená, že nemůže být dobrý i v útoku.“
V kritickou poslední minutu se Plekanec potkal před bránou Henrika Lundqvista s obráncem Nickem Holdenem. Po několika soubojích se zadák Rangers pořádně opřel do Plekancovy hole, sám přitom ale tu svojí zlomil. To mu znemožnilo zasáhnout proti střelci v okamžiku, kdy o chvíli později tečoval Radulovovu přihrávku do sítě.
Normálně klidný, až flegmatický Čech vyskočil radostí a spoluhráči s ním začali oslavovat. S nimi i vyprodaný Bell Centre, kde se tísnilo 22 tisíc diváků. „Byl to důležitý gól,“ řekl ke své trefě Plekanec. „Je jedno, kdo ho dal, jsme šťastní, že nás to posunulo do prodloužení.“
„Je to ale jeden zápas,“ upozornil současně, že nic není dobojováno. „Na konci už je úplně jedno, jak se vám to povede. Musíme být skromní a soustředit se na důležité maličkosti lépe, než jsme to zatím dělali,“ dodal čtyřiatřicetiletý forvard.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Moc důvodů k radosti v letošní sezóně neměl. Spoluhráči však oceňují, co dělá každý den pro jejich tým, jak si hledí největších hvězd soupeře, jak si vede na buly, jak si hledí nejrůznějších maličkostí, které možná běžný divák nezachytí, ale spoluhráč ze střídačky rozhodně. Důležitá trefa v závěru utkání play off je jen příjemnou třešinkou na dortu za všechnu to poctivě odvedenou práci.
„Plní si svojí roli, je výborný na vhazování, na oslabení, udělá spoustu práce. Hodně se toho o podobných typech nenamluví,“ ocenil českého útočníka Shea Weber.
Právě proto, že Plekancovu práci v plném rozsahu málokdo ocení, je kladenský odchovanec rád za takhle důležité okamžiky. „Víte co? Beru ho,“ přiznal bez váhání. Byl to významný moment. Takový vám z paměti jen tak nevymizí.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -