- Reklama -

Odpočívej v pokoji, Jestřábe. Stan Mikita získal v NHL přes 1400 bodů

- Reklama -

Fanda NHL
Včera ve věku 78 let zemřela jedna z nejvýraznějších postav historie NHL. Stan Mikita, který v kariéře oblékal pouze dres Chicaga Blackhawks a nasbíral více než 1400 bodů, odešel v rodinném kruhu. Dodnes je nejproduktivnějším hráčem historie Chicaga.
Než se Mikita prosadil v nejslavnější hokejové lize světa, emigroval jako osmiletý v roce 1948 do Kanady. Narodil se v roce 1940 na Slovensku jako Stanislav Gvoth. Později si změnil jméno podle svého strýce, který jej adoptoval.

Do NHL vlétl v sezoně 1958-1959, odehrál v ní tři zápasy a připsal si jeden kanadský bod. Druhá sezona ještě úplně nenaznačovala, že se právě zrodila nová hvězda, která v lize stráví více než dvě dekády. „Byl to obrovský talent, skvělý střelec a velký lídr,“ vzpomínal na Mikitu Tony Esposito.
Už ve své třetí sezoně 1960-1961 vybojoval svůj první a jediný Stanley Cup ve své dlouhé kariéře. Naposledy jej před Mikitovou érou Jestřábi získali v roce 1938. Znovu tento počin napodobili až o půl století později.
Po celou dobu byl věrný dresu s indiánem. Celkem čtyřikrát vyhrál bodování soutěže, dvakrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže a dvakrát převzal Lady Byng Trophy. Možná trochu paradoxně, protože čtyřikrát v kariéře překonal hranici sta trestných minut. V začátcích kariéry byl známý jako velice tvrdý až zákeřný hráč. Nakonec od tohoto stylu hry ustoupil.

„Ve čtvrté sezoně se na něj přišla podívat jeho malá dcera. Stan byl často na trestné lavici. Po utkání se ho zeptala, proč musí sedět sám. Tento moment ho změnil. Upravil svůj herní styl a hned v následující sezoně vyhrál Lady Byng Trophy,“ vybavil si zásadní moment Mikitovy kariéry jeho bývalý spoluhráč Dennis Hull.
Číslo 21 je zapovězené jeho nástupcům v Chicagu už od roku 1980. O tři roky později byl uveden do Síně slávy. Hokej byl jeho život, od roku 2008 byl ambasadorem klubu a zažil jednu z nejúspěšnějších ér Blackhawks z první ruky.
„Když se stal ambasadorem, tak se za námi čas od času stavoval a nabízel svůj pohled na věc. Měl zajímavé nápady a o věcech přemýšlel jinak než ostatní. Bylo to vždy velmi zajímavé povídání,“ připojil své zážitky současný kouč mužstva Joel Quenneville.


„Neexistují slova, která by popsala zármutek, který po Stanově smrti cítíme. Znamenal velice moc pro Chicago Blackhawks, pro hokej jako takový i pro celé město Chicago. Zanechal stopu, která bude navždy přítomná u každého fanouška,“ smutnil i majitel Blackhawks Rocky Wirtz.

STAN MIKITA 1940 – 2018

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -