- Reklama -

Odvolaný Hartley děkuje Calgary a chce dál trénovat

- Reklama -

Úterní odvolání z pozice hlavního kouče Calgary Flames jej jistě zasáhlo, nicméně ostřílený trenérský harcovník Bob Hartley nedal při středečním setkání s novináři najevo žádné známky hořkosti. Na časy, kdy z lavičky vedl mladý tým Plamenů, bude vzpomínat jen v dobrém. Urážlivost a obviňování druhé strany, to ostatně nikdy nebyl jeho styl.
„Vždycky jsem ten nejoptimističtější chlap v kabině,“ sliboval při svém comebacku na lavičku klubu NHL před čtyřmi lety. Při středeční tiskové konferenci, která následovala necelých čtyřiadvacet hodin po jeho odvolání, nezapomněl Hartley poděkovat snad všem zaměstnancům organizace Flames.
Poděkoval muži, který jej najal, stejně tak i tomu, jenž ho propustil. Děkoval hráčům, trenérským spolupracovníkům, kustodům, zaměstnancům arény Scotiabank Saddledome a také všem, kteří pracují v zákulisí klubu. Nezapomněl ani na prodavače lístků či lidi z cateringu. Dokonce poděkoval i novinářům a lidem z médií. Takový už prostě je.


„Včera jsem se cítil velmi prázdný. Ne naštvaný, ale prázdný. Byl jsem velmi smutný. Navzdory faktu, že jsme letos výsledkově nenavázali na skvělou loňskou sezónu, stále věřím, že se tahle organizace ubírá správným směrem a má velmi silnou základnu skvělých mladých hráčů,“ řekl Hartley.
„Jsem smutný, že jsem nedostal příležitost vést tento tým i nadále a pracovat na lepší budoucnosti. Nepochybuji o tom, že tento tým je vzdálen jen rok či dva od toho, aby byl vynikající a dosáhl úspěchu v play-off. Bohužel pro mne už u toho bude někdo jiný. Ale rozumím rizikům naší práce a beru na sebe odpovědnost,“ pokračoval odvolaný kouč.
Hartley, který byl odvolán v minulosti už od dvou týmů NHL, přiznal, že je to pokaždé těžké a s přibývajícím věkem se to rozhodně nesnáší lépe. „Když jsem se to dozvěděl, byla to příšerná zpráva. Měl jsem spoustu času o tom v letadle přemýšlet,“ přiznal. „Převzali jsme tým plný veteránů a hodně jsme jej omladili. Myslím, že můžeme být pyšní na to, že stále máme velmi dobrou skupinu lídrů a k tomu výbornou základnu mladých hráčů,“ řekl.
Právě zabudování mladé krve do kádru vidí jako svůj nejdůležitější odkaz v klubu z Alberty. „Když se podíváte na naši letošní bilanci, tak je jasné, že jsme zklamaní. Ale odvedli jsme spoustu práce a progres, který dnes ještě není vidět v tabulce, je skvělou investicí do budoucna,“ je přesvědčen.
„Od prvního dne jsme nastavili velmi dobrou kulturu, tvrdě jsme pracovali a očekávali od sebe maximum. Naším heslem bylo: nic nedostanete zadarmo, všechno si musíte zasloužit,“ prozradil filozofii, kterou v klubu nastolil. „Povedla se nám spousta dobrých věcí, které zatím nejsou vidět, ale v budoucnu se projeví a vidět budou.“
Odvolání kouče bylo i přes neúspěšnou sezónu pro většinu hráčů překvapením. Útočník Plamenů Sean Monahan ve své profesionální kariéře zatím jiného kouče nepoznal. Svého mentora a učitele vidí pochopitelně odcházet nerad. „Ta zpráva mne zastihla nepřipraveného, vyskočila na mne cestou autem z mobilu,“ popisuje jednadvacetiletý forvard a neskrývá, že to pro něj byl šok. Monahan si nicméně uvědomuje, že tak to v hokejovém byznysu prostě chodí. Životnost trenérů je zkrátka podmíněna výsledky.
Po skvělé sezóně 2014-15, kterou korunoval senzační postup do druhého kola play-off, dopadli Flames letos tvrdě zpátky na zem. Vyřazovací boje jim unikly o propastných deset bodů. „Nemůžete z toho vinit Boba,“ zastává se odvolaného kouče Monahan. „Je těžké vidět ho odcházet. Přišel jsem do téhle ligy v osmnácti letech a on byl po celou dobu mým koučem. Moc mi pomohl,“ děkuje na dálku Hartleymu.
„Trénování je moje vášeň, mám to v krvi. Není pochyb o tom, že chci v trénování pokračovat,“ nastínil Hartley novinářům své další plány . „Je mi teprve pětapadesát a myslím, že jsem ve skvělé kondici. Hokej miluju, rád kluky učím, jsem soutěživý, chci vyhrávat,“ popsal sám sebe. „V téhle fázi roku se objeví několik volných míst a určitě kolem toho bude spousta spekulací,“ má jasno, že ruch kolem jeho osoby asi jen tak neutichne.
„Odnáším si z této komunity skvělé vzpomínky a chci za ně poděkovat všem. Měl jsem štěstí, že jsem mohl pracovat s lidmi, kteří mne podporovali. Byla to zábava,“ loučí se na závěr.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -