- Reklama -

OHLÉDNUTÍ: Plekanec se předčasně vzbudil ze svého snu

- Reklama -

Fanshop týmuTomáš Plekanec zamířil za moře v 19 letech po dvou sezónách v kladenském áčku. V prvním čtyřech ročnících pendloval mezi velkou show a farmou v Hamiltonu. Tyto strasti ale vydržel a stal se 11. českým hráčem, jenž odehrál v NHL 1000 zápasů.
Poohlédněte se s námi za „Plekyho“ hvězdnou kariérou.
Začátky v Kanadě byly krušné. Plekanec narážel jak na jazykovou bariéru, tak na odlišný styl života v Americe. Přeci jen sebevědomí měl technický centr díky dvěma podařeným ročníkům v kladenském dresu velmi vysoko.

„Do Montrealu jsem proto v roce 2002 odcházel se sebedůvěrou, měl jsem pocit, že hokej umím. Tehdy se u nás bralo jako samozřejmé, že Češi jsou chytří a Kanaďani hloupí, tak jsem si říkal, že tam z nich budu dělat pitomce. Že to zvládnu vodit jako na Kladně,“ vzpomínal o mnoho let později účastník posledního mistrovství světa v Dánsku pro server Bez frází.
První sezónu se mezi elitu vůbec nepodíval. V té následující 2003-2004 se objevil v dresu nejúspěšnějšího týmu historie soutěže ve dvou zápasech, kdy nebodoval. Další ročník vymazala výluka a houževnatý Čech se rozhodl, že nevezme angažmá v extralize nebo jinde v Evropě a místo toho se rozhodl dále zvykat na zámořský hokej v dresu Hamiltonu v AHL.



Farmářskou soutěží se v tom roce proháněla velká spousta hvězd, které i přes přerušení soutěže chtěly hrát. Budoucí opora reprezentace se předvedla skvěle – v 80 zápasech nastřílela 29 branek a celkem pobrala 64 bodů.
Defenzivní specialista
To už nemohlo vedení Montrealu přehlížet a v první povýlukové sezoně se jméno Plekanec (s výjimkou dvou posledních zápasů v Hamiltonu) pravidelně objevovalo na soupisce hlavního mužstva. Postupem času měnil svůj herní styl. Z drzého frajírka se stal zodpovědným centrem, kterému nebylo na obtíž myslet na zadní vrátka.
Vyprofiloval se jako specialista na oslabení.  Hlavním úkolem Plekance bylo hlídat soupeřovy hvězdy a znechutit jim hru. Třeba Brad Marchand z Bostonu byl při odpovědi na otázku „Koho nesnášíš z NHL?“ naprosto otevřený. „Plekanec. Toho vážně nenávidím, nemůžu ho vystát,“ řekl v nadsázce křídelník Bruins.

Svojí zarputilostí se stal vůdčí postavou jak v kanadské mekce hokeje, tak v českém národním týmu. Třetí volba draftu 2001 se postupně zúčastnila 11(!) světových šampionátů – dvakrát jako kapitán, dvou olympijských her (jednou s kapitánským „C“) a jako vůdce kabiny na ledě vystupoval i na Světovém poháru 2016.
Začátkem letošního roku se poprvé ve své kariéře v NHL stěhoval. Zamířil do dalšího hokejem zblázněného kanadského města – Toronta. Pod přísným dohledem Loua Lamoriella shodil svoji typickou bradku. Dalšího charakteristického znaku se ale nevzdal ani v Torontu – vždy hrál v roláku, což si nedávno vyzkoušeli i jeho spoluhráči.

Po 24 utkáních v jiném dresu se při spuštění volného trhu znovu dohodl se svojí hokejovou láskou, Montrealem, na návratu do jejího náručí. Znovuobnovené pouto už ale bylo velmi slabé. Českému hokejistovi se splnil sen a v Canadiens odehrál svůj 1000. zápas v nejprestižnější hokejové soutěži. Jenom 16 mu jich zbývalo, aby mety 1000 utkání dosáhl i v dresu Montrealu. Únorový trejd ho ale o tuto možnost navždy připravil. Letos kvůli zranění a vyškrtnutí ze sestavy nastoupil pouze do tří zápasů. V listopadu si řekl dost. Odcházím.
Celkem odehrál rodák z Kladna v NHL 1001 zápasů ve kterých nasbíral 608 bodů. Dalších 94 utkání a 53 bodů přidal v play-off.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -