- Reklama -

Oilers jsou bez generálního manažera. Série přehmatů stála Chiarelliho místo

- Reklama -

Tak přece. Pohár trpělivosti přetekl. Peter Chiarelli byl po třech a půl sezónách odvolán z pozice generálního manažera Edmonton Oilers. Jako první o tom informoval Ryan Rishaug ze stanice TSN po včerejší porážce Oilers s Detroitem (2:3), která byla třetí domácí prohrou v řadě.



Tahle navíc přišla proti nejslabšímu týmu ligy. Jak v televizním studiu poznamenal Jeremy Roenick, Oilers na ledě působili absolutně neškodně a ztraceně. Podle situace v tabulce to vypadá, že Edmonton bude podvanácté za posledních třináct let chybět ve vyřazovací fázi sezóny.
Na poslední divokou kartu na Západě sice ztrácí jen tři body, mezi postupovou pozicí a Olejáři se ale nacházejí ještě další tři týmy. Pod Chiarelliho vedením Oilers jednou překonali stobodovou hranici a postoupili do play-off (2016-17), loni ale přišel výrazný propad, když za postupovou příčkou zaostali o propastných sedmnáct bodů.
Do letošní sezóny také nevstoupili příliš dobře a po dvaceti zápasech byl z pozice hlavního kouče propuštěn Todd McLellan, kterého nahradil Ken Hitchcock. Tahle změna se projevila okamžitě a Oilers najeli na vítěznou vlnu. Zlepšení bylo patrné zejména na obranné hře týmu. Bohužel, zlepšené výkony netrvaly dlouho a Oilers se opět ponořili do deprese.
Fanshop týmu
Dnes již bývalý generální manažer má za sebou několik kontroverzních kroků, které se u fanoušků setkaly s oprávněným údivem. V červnu 2016 získal z New Jersey zadáka Adama Larssona, za něhož obětoval útočníka Taylora Halla, bývalou jedničku draftu. Hall se pak v dresu Devils stal nejužitečnějším hráčem minulé sezóny, zatímco Larsson se v Albertě trápí.
K Ostrovanům vyměnil křídelníka Jordana Eberleho, za kterého získal Ryana Stromea. Nepříliš produktivního Stromea v listopadu poslal k Jezdcům do New Yorku za jiného forvarda Ryana Spoonera. O dva měsíce později klub Spoonera umístil na waiver listinu.
Žádný klub si ho z waiver listiny nestáhl, což je vzhledem k jeho platu a výkonům pochopitelné. Nikdo ho nechce ani zadarmo, je tedy prakticky nevyměnitelný. V úterý proti Detroitu se tak Spooner objevil zpátky v sestavě Oilers. A byl stejně neviditelný jako předtím.
Chiarelli tedy během několika měsíců „dokázal“ Eberleho, solidního střelce do jednoho z prvních dvou útoků, který pravidelně dává přes dvacet branek za sezónu, přeměnit na prakticky nulového Spoonera.
Již dříve obětoval za obránce Griffina Reinharta volby v prvním a druhém kole draftu. Zatímco Reinhart nikdy nenaplnil potenciál, Islanders si z onoho prvního kola vybrali jistého Mathewa Barzala, držitele Calder Trophy pro nejlepšího nováčka minulé sezóny a budoucí superstar…
Už ve svém dřívějším působišti Chiarelli několikrát vyvolal rozruch, když se nerozpakoval vyměnit hráče jako Tyler Seguin, Blake Wheeler nebo Phil Kessel. Letos pak vytrejdoval do Chicaga útočníka Drakea Caggiulu za obránce Brandona Manninga, čímž kolegovi Stanu Bowmanovi doslova vytrhl trn z paty.
Kromě rozporuplných výměn ovšem proslul čtyřiapadesátiletý Chiarelli také podpisem několika šílených smluv. Rodák z Nepeanu v Ontariu je kritizován za štědrý šestimilionový kontrakt pro Milana Lucice, jehož výkony absolutně neodpovídají jeho přemrštěnému platu. Vysoké smlouvy si ovšem vysloužili i další: Leon Draisaitl (8,5), Ryan Nugent-Hopkins (6), Andrej Sekera (5,5) nebo Kris Russell (4).
Posledním činem, kterého se Chiarelli ve funkci dopustil, bylo prodloužení smlouvy s brankářem Mikko Koskinenem. Nepříliš prověřenému gólmanovi Chiarelli nadělil 4,5 milionu dolarů na dobu tří let, což vyvolilo údiv na tvářích mnoha fanoušků i hokejových expertů.
Před tím, než přijal nabídku Edmontonu, působil Chiarelli osm let ve stejné funkci v Bostonu. V roce 2011 se mohl s Bruins radovat ze Stanley Cupu. Když jej Oilers lákali do svých služeb, museli do Bostonu poslat kompenzaci v podobě draftové volby. Medvědi si pak na draftu vybrali velmi talentovaného centra Jacka Studnicku, který reprezentoval Kanadu na nedávném juniorském šampionátu a spolu s Trentem Fredericem patří k nejcennějším bostonským prospektům na pozici centra.
Chiarellimu letos běží čtvrtý rok z jeho pětileté smlouvy. Většinu jeho povinností dočasně převezme Keith Gretzky, více zapojen do dění v klubu bude také viceprezident Bob Nicholson, alespoň do doby, než bude najat nový generální manažer.
Po Chiarellim zůstává v Edmontonu pachuť a kádr s mnoha přeplacenými hráči, kteří hrají hluboko pod své možnosti. Fanoušci nechápou, že s týmem, ve kterém hraje (podle mnohých) nejlepší hráč planety, nedokázal víc. Nejen, že nezískal Stanley Cup, on za necelé čtyři roky nedokázal kolem Connora McDavida postavit tým, který by alespoň pravidelně postupoval do play-off. A to je na pováženou.
Teď si balí kufry. A v hokejovém světě se nenajde snad nikdo, kdo by byl překvapen. Je to odchod bez fanfár a bez potlesku.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -