- Reklama -

Olympijský hokej na ČT zapláče. V průměru nás čeká jen zápas denně, škrty se dotknou i souboje Česka s Koreou

- Reklama -

Těšili jste se na olympijský hokejový turnaj v Pchjongčchangu? Pokud ano, můžete být v únoru hodně zklamaní. Zapomeňte na kvanta přenosů, na které jste zvyklí z mistrovství světa či předchozích olympiád. Česká televize se letos dostala do role chudého příbuzného a její program bude připomínat dietní menu.
Veřejnoprávní ČT tentokrát nevystupuje jako majitel televizních práv a k dispozici bude mít pouze 190 hodin s možností jedné reprízy a zpravodajských přehledů. Kdo bude mít zájem o všechny sporty či virtuální realitu z olympiády, musí mít zajištěný Eurosport.



„My jsme součástí sdružení veřejnoprávních vysílatelů (Evropská vysílací unie – pozn. NHLnews). Tato společnost prohrála boj o televizní práva na olympijské hry 2018, 2022, 2024. Vyhrála to americká společnost Discovery Communications, která nás přeplatila v řádech stovek miliónů eur,“ vysvětloval ve středu v pořadu „Devadesátka“ ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský.
Koncesionáři ale úplně ochuzeni nebudou.
„Jediné štěstí bylo, že tato společnost dostala povinnost zabezpečit 100 hodin ze zimních her volně přístupných…A to je moment, kdy jsme se mohli vrátit do hry,“ pokračoval Ponikelský. Českou televizi tak zachránila skutečnost, že kanál Eurosport, který Discovery vlastní, je zpoplatněný.
Tady zapracoval Ponikelského tým a dokázal dokonce vybojovat více hodin, než kolik je minimum stanovené Mezinárodním olympijským výborem. Osekaná práva však přinášejí hodně omezení.
„Musíme to vyřešit tak, že jednotlivé sporty naskládáme na program ČT Sport jako vlak za sebe. Nesmí to jít na nádraží o více kolejích,“ popisoval v téže relaci šéfkomentátor Redakce sportu ČT Robert Záruba skutečnost, že v rámci získané sublicence smí ČT vysílat pouze na jednom kanále.
Česká televize nemůže olympiádu využívat ani v mobilních aplikacích a na webu může streamovat jenom právě aktuální televizní vysílání. A tohle je největší kámen úrazu.
Před první třetinou duelu Česka s Koreou tak bude upřednostněn boj o biatlonové medaile. Zápas se na obrazovky dostane až od druhého dějství, úvodní dvacetiminutovku jednoduše není kam vložit. „Nemůžeme to udělat jinak. Tam není jiné řešení,“ obhajoval těžké rozhodnutí Záruba.
A to není všechno. Vzhledem k nabitému olympijskému programu a časové náročnosti hokejového turnaje muselo dojít k hodně nemilým škrtům. „Dokonce jsme museli vynechat hokej. Skoro celý turnaj. Máme tam jen jeden zápas denně. Na získaný počet hodin se ho víc nevejde,“ dodal Záruba, který na hrách opět vystoupí i v roli komentátora.
Fanoušci, kteří budou chtít vidět z hokeje více si budou muset připlatit. Stanice Eurosport bude ZOH vysílat v televizi na kanálech Eurosport 1 a 2 a kompletně na interaktivním Eurosport Player.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -