- Reklama -

Ondřej, Andrej a další. Na Světový pohár pojede půlka Tampy

- Reklama -

Možná by měl být do loga Světového poháru doplněn blesk. Když včera nastoupili hráči Lightning k zápasu v Ottawě, skoro padesát procent z členů hostujícího týmu měla jistou nominaci na zářijový turnaj. Pokud bychom počítali i náhradního brankáře Andreje Vasilevského a momentálně zraněného obránce Andreje Šustra, budeme na deseti lidech, tedy přesně na polovině.
Nositele jména Andrej z titulku už jsme tedy identifikovali, Ondřejem míníme Ondřeje Paláta. Kromě nich se na World Cup podívají Kanaďan Steven Stamkos, Američan Ben Bishop, Fin Valtteri Filppula, švédští zadáci Victor Hedman a Anton Stralman a další dva Rusové Nikita Kučerov a Vladislav Naměstnikov.
„Hlavně v případě Šustra s Naměstnikovem je to ocenění jejich výkonů v sezóně,“ říká trenér Jon Cooper. „Když jsme na podzim začínali kemp, Vladdy asi nebyl v hledáčku, Andrej možná. Tihle kluci si ale našli cestu nejen k zařazení do jejich týmů, ale dokonce byli jmenovaní hned mezi prvními šestnácti. Všichni v kabině jim to moc přáli.“
Cooperova poznámka je na místě. Úplné soupisky pro World Cup totiž budou čítat 23 jmen a je dost pravděpodobné, že počet vybraných hokejistů Tampy Bay se ještě rozroste. V americké nominaci zatím chybí útočník Tyler Johnson, jisté naděje si může dělat i ruský obránce Nikita Něstěrov.
Jeho krajan Naměstnikov byl příjemně překvapen, když dostal pozvánku. „Před pár týdny jsme se sice sešli na večeři s vedením ruského týmu, ale nevěděl jsem, jestli dostanu šanci. Když jsem vyrůstal, vždycky jsem sledoval mezinárodní turnaje. Být na jeden z nich nominován je něco úžasného,“ tvrdí moskevský rodák.
Ač se to nezdá, pro kapitána Blesků Stevena Stamkose půjde o první významnou akci za účasti všech hokejových hvězd (světové šampionáty nepočítáme). V roce 2010 se na olympijskou soupisku Kanady nevešel, před dvěma lety ho o účast v Soči připravilo zranění.
Podobně jsou na tom i Hedman se Stralmanem, ale druhému jmenovanému hned naskočila jedna vzpomínka z dětství.
„Bylo mi sedm, když Peter Forsberg rozhodl v nájezdech finále olympiády proti Kanadě. Ten moment  mi z paměti nikdy nevymizí,“ připomene Stralman triumf Tre Kronor z her 1994 v norském Lillehammeru. „Hrát za národní tým bylo vždycky mým největším snem. V minulosti se u nás moc zápasů NHL nevysílalo, takže jsme o ní neměli přehled. Mým hlavním cílem tehdy bylo hrát za reprezentaci, takže jsem nadšený, že jsem dostal příležitost.“
Ani při vyslovení všech těchto jmen ještě není seznam účastníků Světového poháru, kteří se po turnaji vrátí do Tampy Bay, úplný. Nesmíme zapomenout na kouče Jona Coopera, který bude působit jako asistent na lavičce mužstva severoamerických mladíků.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -