- Reklama -

Orr? Bourque? Krug! Historický večer bostonského beka

- Reklama -

Byl to po všech stránkách povedený večer. Boston ovládl třetí duel finálové série v poměru 7:2, zejména díky čtyřem využitým přesilovkám. U všech branek v početní výhodě byl na ledě obránce Torey Krug, který tak za branku a tři asistence zapsal v utkání čtyři kanadské body.



To je na obránce úctyhodný výkon, zejména v zápase v play-off. Předvést ale něco takového ve finále Stanley Cupu? To už je vskutku výjimečný počin. Krug je teprve devátým bekem v historii, kterému se něco takového povedlo.
Dvakrát to dokázal Denis Potvin (1980, 1981), jednou třeba Paul Coffey (1985), Larry Murphy (1991) nebo naposledy Brian Leetch (1994). Od Leetchova výkonu to pětadvacet let žádný bek nezopakoval. Na tom je jasně vidět, že se to opravdu nestává každý rok.
Fanshop týmu
Pokud jde o zadáky Bruins, žádný z nich dosud nedokázal v zápase finálové série zaznamenat čtyři body. A to dres Medvědů oblékali takoví velikáni jako Bobby Orr nebo Ray Bourque. Povedlo se to až nyní právě Krugovi. Maximem Orra či Brada Parka jsou tři body v jednom finálovém zápase.
Krug je také teprve čtvrtým hráčem (a druhým obráncem) v historii, který všechny čtyři body zaznamenal v přesilovce. Před ním na čtyři přesilovkové body ve finále dosáhli pouze Jean Beliveau (1965), Denis Potvin (1980) a Joe Sakic (1996).
„Byl to jeden z těch večerů, kdy nám všechno vycházelo. Snažili jsme dávat puky na branku po jedné nebo dvou přihrávkách a chodit před gólmana na případné dorážky,“ komentoval úspěšný zápas čtyřbodový hrdina.
Toho samotní bostonští fanoušci občas kritizují pro jeho chyby v obranné činnosti. Vše ovšem tento nevysoký, ofenzivně laděný bek vynahrazuje svými bodovými příspěvky a při dirigování přesilových her, kde je týmu nejplatnější.
Občas taky dokáže předvést i něco jiného z hokejového rejstříku. Do povědomí se v letošní finálové sérii dostal už dříve díky tvrdému hitu, který svému soupeři uštědřil bez helmy. Naposledy prožil čtyřbodový večer. Pokud by pokračoval v podobném duchu a Bruins by nakonec ve finále zvítězili, zcela jistě by se zařadil do okruhu kandidátů na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off vedle jmen jako Rask, Marchand nebo Bergeron.
 
O tom, že v play-off jeho výkony, podobně jako třeba u Davida Krejčího, obvykle rostou, svědčí i následující statistika: v 58 zápasech play-off, které dosud v kariéře odehrál, nasbíral už 44 bodů. To je na obránce v klíčové fázi sezóny vynikající vizitka.
Osmadvacetiletý rodák z Michiganu patří k šestici hráčů Bruins, která už zažila atmosféru finále v roce 2013. Zároveň je z uvedené šestky jediným, kdo nebyl u bostonského triumfu o dva roky dříve. Stanley Cup mu tedy ve sbírce chybí, na rozdíl od hráčů jako Chára, Krejčí, Rask, Marchand a Bergeron.
„Znovu už finále prohrát nechci,“ prohlásil před startem finálové série. A dělá pro to opravdu všechno, co může.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -