- Reklama -

Oscar Lindberg, první kandidát na Oscara za nejlepší střelbu

- Reklama -

Před pár týdny neměl ani jistotu, že se udrží v sestavě Rangers. Teď se jeho jméno skví v klubových kronikách. Oscar Lindberg je prvním nováčkem v dějinách newyorského celku, který skóroval v úvodních třech utkáních sezóny.
Začalo to 7. října, kdy už po dvou minutách hry vyvedl publikum v chicagském United Center ze slavnostní nálady navozené vyvěšením baneru připomínajícího loňský triumf. O dva dny později zavelel k obratu v závěrečných minutách zápasu s Columbusem. Když se v sobotu utkali oba protivníci v odvetě, Lindbergovi stačilo necelých šest minut k dvojímu překonání Sergeje Bobrovského.
„Chodí do míst, odkud padají branky,“ povšiml si základního taktického prvku u svého spoluhráče J.T. Miller. „Udělali jsem jim v obraně trochu zmatek a on byl vždycky na správném místě, při všech gólech. Asi nečekal, že dá čtyři branky ve třech utkáních, ale na druhou stranu nevidím žádný důvod, proč by nemohl skórovat i v příštím zápase. Hraje skvěle a stal se důležitou součástí našeho týmu.“

Švédského forvarda si při draftu 2010 vybrali Coyotes ve druhém kole, ale ještě než mu stačili nabídnout smlouvu, vyměnili ho v květnu následujícího roku za Ethana Wereka. Nováčkovského kontraktu se Lindberg dočkal až o dalších čtrnáct měsíců později, přesto ještě sezónu 2012-13 odehrál doma ve Skelleftee. Předvedl se natolik, že dostal i pozvánku do národního týmu pro MS, a na podzim konečně zamířil za oceán.
V první sezóně za Hartford nasbíral v 75 utkáních 44 bodů. V minulé už jich měl ze stejného počtu startů na kontě 56, o přírůstek se přičinil zejména vstřelenými góly (28). Jednou naskočil i do NHL, přesto se zpočátku zdálo, že letos ho přesun na farmu čeká znovu. Měl sice k dobru jednocestnou smlouvu uzavřenou v polovině července, ale definitivně přesvědčil o své ceně teprve výkony v přípravných utkáních.
„Loni se mi v AHL docela vedlo, ale říkal jsem si, že už je čas postoupit výš. Chci nastupovat v NHL,“ sděloval důrazně, když mu udělili klubovou cenu Lars-Erik Sjober Award určenou nejlepšímu nováčkovi předsezónní přípravné fáze. „Změnil jsem v létě několik věcí ve svém tréninku a vypadá to, že to zafungovalo.“
Hlavní kouč Alain Vigneault postavil Lindberga do středu třetí formace mezi dalšího mladíka J.T. Millera a zkušeného krajana Viktora Stalberga, což se ukázalo jako skvělá volba.
„Týden jsme spolu potrénovali a odehráli jeden přípravný zápas,“ prozrazuje Miller, jak málo celému triu stačilo k nalezení správné chemie. „Na střídačce a v kabině spolu hodně mluvíme a myslím, že jsme naladěni na stejnou notu. S Lindbergem jsme chvíli nastupovali spolu v Hartfordu. Viktor je talentovaný hokejista, který po ledě létá, takže my to potom máme snadnější. Myslím, že odvádíme dobrou práci.“
Čtyři branky vstřelili v dosavadním průběhu sezóny kromě Lindberga už jen Zach Parise z Minnesoty a Justin Abdelkader z Detroitu (oba mají ve sbírce hattrick). K dalšímu utkání nastoupí Jezdci zítra večer proti Winnipegu. Kolikrát rozvlní talentovaný mládenec síť tentokrát?

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -