- Reklama -

Oslabení jako zbraň. Coyotes se zapsali do historie

- Reklama -

Takhle to přece nemůže pokračovat donekonečna, diví se mnozí fanoušci i experti. O čem je řeč? Hráčům Arizony se na začátku sezóny nevídaným způsobem daří hra v početní nevýhodě. Nejen, že jsou Coyotes v tomto směru nejlepším týmem NHL s pouhými čtyřmi inkasovanými góly, oni jich sami svým soupeřům v této herní situaci nasázeli už devět!
Žádný jiný celek v historii NHL neměl v jakékoli fázi sezóny bilanci při oslabení +5. To je naprosto bláznivá statistika, která nemá v hokeji obdoby. Pouze New York Rangers se v určité chvíli během ročníku 1983-84 dostali na hodnotu +4. Jejich výkon nyní Kojoti překonali.
A kdo ví, kde se jejich parádní jízda zastaví. Momentálně to skoro vypadá, jako by se na vyloučení doslova těšili. Právě perfektní hra v početní nevýhodě společně s dobrou formou gólmanů je jedním z hlavních důvodů jejich slušného startu do sezóny.
Před pár dny, kdy měla Arizona bilanci vstřelených a obdržených branek v oslabení 7:3, varoval asistent trenéra Scott Allen své svěřence. „Ta bilance je skvělá, jsme za ni rádi, ale je potřeba, abychom zůstali maximálně koncentrovaní. Tohle nemůže pokračovat donekonečna,“ kladl svým hráčům na srdce maximální zaujetí. Od té doby jeho svěřenci tento poměr ještě vylepšili na současných 9:4, když opět dvakrát udeřili v oslabení…
Fanshop týmuKojoti zkrátka přepisují historické zápisy. Za posledních jedenáct let třeba nedokázal žádný tým skórovat v oslabení pětkrát během pouhých tří zápasů. Když útočník Brad Richardson v zápase proti Carolině přidal už svůj letošní třetí zásah v oslabení, jen nevěřícně zakroutil hlavou. „Co se to děje? Tohle je bláznivé, naprostý šok,“ pomyslel si.
Pouze dvacet hráčů v historii dokázalo vstřelit tři branky v oslabení během úvodních dvanácti zápasů svého týmu. Nyní do tohoto klubu patří i Richardson. A Coyotes jsou teprve druhým týmem, který se během čtrnácti zápasů prosadil v početní nevýhodě devětkrát. Od roku 1933, kdy se tato statistika začala sledovat, podobně ničili své soupeře pouze St. Louis Blues před třiačtyřiceti lety (1975-76).


Po každém takovém zásahu panuje na střídačce pochopitelná euforie. „Všichni se smějeme, jsme z toho nadšení. Tohle se opravdu nestává moc často. Oslava je mnohem bouřlivější než po gólu při hře pět na pět,“ říká hlavní kouč Rick Tocchet.
Další ze specialistů na góly v oslabení se jmenuje Michael Grabner. Rakouský rychlík pamatuje ročník 2010-11, v němž nasázel celkem šest branek v oslabení. Jeho tehdejší parťák v dresu Ostrovanů Frans Nielsen měl ještě o jeden zásah více. „Teď je to v mnohém podobné,“ směje se Grabner, který v oslabení pravidelně uniká do brejků a s Richardsonem vytvořil nebezpečné duo.
Do absolutního rekordu NHL mají nicméně Kojoti zatím daleko. Nejvíce branek v oslabení během jedné sezóny nasázeli Edmonton Oilers v ročníku 1983-84. Tým vedený fenomenálním Gretzkym tehdy udeřil v oslabení celkem šestatřicetkrát! Pokud jde o individuální rekord, ten drží Mario Lemieux, který v sezóně 1988-89 nasázel třináct branek v oslabení.
I tak se ale jedná o úctyhodný výkon. Od roku 2000 se pouze Ottawa dostala v oslabení přes dvacet branek (25 v sezóně 2003-04) a jen Martin St. Louis se v novém miléniu dostal na osm takových zásahů za sezónu.
„Je nám jasné, že nakonec se to trochu vyrovná, ale právě teď si hodně věříme. Oslabení nám letos vyhrálo pár zápasů,“ říká spokojeně Rick Tocchet. „Dokud se nám takhle daří, bereme to a užíváme si to. Když přestaneme dávat v oslabení góly, ale ubráníme je, bude to taky fajn,“ říká Michael Grabner, jeden z hlavních hrdinů arizonské jízdy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -